Događanja

09.
studenoga 2023.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

KANCONIJER:
ZBOR I SO HRT-a
B. BRITTEN: RATNI REKVIJEM
Zborovi Muz. akademija u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli
Dječji Zbor HRT-a
TOMISLAV FAČINI, dirigent
DARIJA AUGUŠTAN, sopran GWILYM BOWEN, tenor
DAVOR NEKJAK, bariton

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska radiotelevizija
7,00 € 52,74 kn
10,00 € 75,34 kn
Ulaznice
7,00 € 52,74 kn
10,00 € 75,34 kn
ZBOR I SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
Zborovi Muzičkih akademija u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli
DJEČJI ZBOR HRT-a
TOMISLAV FAČINI, dirigent
DARIJA AUGUŠTAN, sopran
GWILYM BOWEN, tenor
DAVOR NEKJAK, bariton
 
Benjamin Britten: Ratni rekvijem, op. 66 
 
Pacifist i antimilitarist po uvjerenju, Benjamin Britten skladao je Ratni rekvijem na narudžbu festivala kojim je popraćeno posvećenje katedrale u Coventryju u Engleskoj, izgrađene na mjestu zdanja srušenoga bombardiranjem u Drugome svjetskom ratu. Izabrao je tradicionalni latinski tekst mise za mrtve te ga isprepleo s devet pjesama o ratu engleskog pjesnika Wilfreda Owena, poginulog u Prvome svjetskom ratu u Francuskoj. Opsežan izvođački aparat čine vokalni solisti (sopran, tenor, bariton), dječji zbor, mješoviti zbor, simfonijski i komorni orkestar, pri čemu komorni orkestar prati intimnije ozračje stihova engleskog pjesnika u tumačenju tenora i baritona, dok su sopran, zborovi i 'veliki' orkestar namijenjeni latinskom dijelu Rekvijema. Udružene snage nastupaju zajedno samo jednom: pred kraj djela, kada se spajaju prije posljednjeg Requiem aeternam.
 
Suprotstavljanje potresnih Owenovih stihova o razornosti, beznađu i uzaludnosti rata s latinskim tekstom mise za mrtve koji nudi utjehu u vječnoj svjetlosti i pokoju, zaogrnuti skladateljevim u oratorijskoj tradiciji utemeljenim izričajem, podsjetnik su i upozorenje svima, onda i sada.
 
U veljači sljedeće godine navršava se 60 godina od prve izvedbe Ratnog rekvijema Benjamina Brittena u Hrvatskoj. Upriličili su je solisti Hilda Hoelzl, Mitja Gregorač i Vladimir Ruždjak, Dječji zbor, Zbor i Simfonijski orkestar tadašnje Radio-televizije Zagreb 3. veljače 1964. u Koncertnom studiju Istra. Samo dvije godine nakon praizvedbe u Coventryju u Engleskoj (u kojoj je sudjelovao i sam skladatelj), tu zagrebačku izvedbu predvodio je maestro Pavle Dešpalj.
 
Od tada, djelo se u Hrvatskoj izvelo svega nekoliko puta, dijelom zbog bremenitosti poruke koju nosi, a dijelom i jer je riječ o složenom ostvarenju golemog izvođačkog aparata koji nosi posebne organizacijske i produkcijske zahtjeve. Stoga je i ova najnovija izvedba, koja udružuje soliste i čak četiri zbora hrvatskih Muzičkih akademija s Dječjim zborom, Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, osobit događaj, i osobit zaziv za mirom u kojem su ovakvi događaji, kao i sam život, jedino mogući.
 
Umirovljenici, učenici, studenti i grupni posjeti (više od 15 osoba) ostvaruju pravo na 40 % popusta na cijene ulaznice. Osobama s invaliditetom, uključujući i osobu u pratnji, odobrava se popust od 50 %. Svi popusti ostvaruju se na blagajni Lisinskog. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača svi pisani prigovori mogu se predati osobno u poslovnim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, putem pošte na adresu Trg Stjepana Radića 4, Zagreb, odnosno putem elektroničke pošte na e-adresu: prigovor@lisinski.hr.