Događanja

10.
svibnja 2023.
Srijeda u 19:30 sati
Velika dvorana

IGOR STRAVINSKI:
POSVEĆENJE PROLJEĆA

Srijeda U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka, Hrvatska radiotelevizija
30,00 €
Ulaznice
30,00 €
IGOR STRAVINSKI: POSVEĆENJE PROLJEĆA
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a
PASCAL ROPHÉ, dirigent
BALET HNK IVANA PL. ZAJCA, RIJEKA
 
MAŠA KOLAR, koreografkinja
MAJA MARJANČIĆ, dramaturška i koreografska asistentica 
NUNO SALSINHA, oblikovatelj svjetla 
Suorganizacija: HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka, Hrvatska radiotelevizija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 
 
Program: 
Maurice Ravel: Menuet antique (koncertna izvedba)
Maurice Ravel: Bolero (Ballet en I acte 1928) (koncertna izvedba)
***
Igor Stravinski: Posvećenje proljeća (baletna izvedba)
 
Maša Kolar i Maja Marjančić, suočene s globalnim i lokalnim elementarnim krizama, vodile su se u doživljavanju i slušanju kanonskoga djela Igora Stravinskog promišljanjem o prirodi i njezinu opstanku, pa tako i opstanku same ljudske vrste. Ta svijest zauzima danas jednako važnu ulogu u društvenom životu kao što imaju politika, vjera, ekonomija i ostali društveni sustavi. 
 
Posvećenje proljeća dandanas, nakon više od stotinu godina, odiše svježinom te uzbuđuje i nadahnjuje onako kako samo glazba i priroda mogu svojom ljepotom. 
 
Iako su Stravinski i Nijinski svojim prvim baletom opisali žrtvu kao mladu ženu (ono „drugo“, ono „slabije“, ali plodnije biće), prinesenu od strane strogog patrijarhalnog ustroja kako bi „udovoljili“ Zemlji, danas je ta mlada žena zamijenjena novom žrtvom – Zemljom samom. Možemo reći da je naša Zemlja postala žrtvom ljudi, u istom onom društvenom ustroju koji nadzire, eksploatira, zagađuje i kontrolira sve čime je okružen. 
 
Balet u koreografiji Maše Kolar inspiriran prirodom faunističkog svijeta predstavlja galeriju epizoda u kojima animalni vokabular u suigri s nizom isprepletenih nježnih melodija, energičnih dionica i neočekivanih kompulzivnih ritmova partiture otvara slobodu u novom doživljaju skladbe Igora Stravinskog – kao one koja slavi život. Koreografija priziva živući prirodni svijet kao unikatno i spektakularno čudo koje blista isključivo u raznovrsnosti i bogatstvu jedinki, povezanih međusobnim podržavanjem i održavanjem.
 
Kako su navele Maša Kolar i Maja Marjančić, ova interpretacija ne teži intelektualnom i filozofičnom. One su se odlučile za nešto što ih ushićuje, nešto što slavi život, sinergiju prirode i čovjeka, pojedinca i društva. 

Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije iznosi 1 € = 7.53450 kn