Događanja

22.
ožujka 2022.
Utorak u 20:00 sati
Mala dvorana

GUDAČKI KVARTET RUCNER: ČETIRI GODIŠNJA DOBA - PROLJEĆE

Utorak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Kvartet Rucner
9,00 € 67,81 kn
Ulaznice
9,00 € 67,81 kn
Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku - više saznajte OVDJE) i identifikacijske isprave. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 18 sati do 19.30 u prostorima Lisinskog.
 
IVANA PENIĆ DEFAR, violina
ANA PAULA KNAPIĆ FRANKOVIĆ, violina
DRAGAN RUCNER, viola
SNJEŽANA RUCNER, violončelo
 
Gost: DARKO PETRINJAK, gitara
 
Program:
Marijan Makar: Pazinski purani (i purice) za gudački kvartet (posvećeno Gudačkom kvartetu Rucner)
Carlos Guastavino: Las Presencias br. 6 „Jeromita Linares“ za gitaru i gudački kvartet
Antonin Dvoržak: Gudački kvartet br. 12 u F-duru op. 96 „Američki“
Allegro ma non troppo
Lento
Molto vivace
Vivace ma non troppo
 
Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima). Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara, kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini i repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandoneonistom Peterom Soaveom.
 
Tijekom svog umjetničkog djelovanja Kvartet posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom „ČETIRI GODIŠNJA DOBA“ koji su započeli 2003. godine. Radi se o četirima koncertima kroz kalendarsku godinu, koji se zovu PROLJEĆE, LJETO, JESEN, ZIMA. Održavaju se u Zagrebu, a repriziraju u manjim mjestima Hrvatske.
Na svakom koncertu Kvarteta gostuju jedan ili više priznatih i poznatih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Također, na svakom koncertu se na inicijativu bračnog para Rucner, osnivača Kvarteta, praizvede jedno ili više suvremenih djela hrvatskih i inozemnih skladatelja. Riječ je o jedinom takvom projektu u RH. Projekt su od prvoga dana podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za kulturu Grada Zagreba. Dosad je Kvartet Rucner praizveo više od 100 skladbi hrvatskih i stranih autora.
 
Za svoj dosadašnji rad osvojili su dvije prestižne nagrade: diplomu Milka Trnina Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika i nagradu Vatroslav Lisinski, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskome glazbenom stvaralaštvu.
 
Kroz protekle godine Kvartet je u ciklusu koncerata komorne glazbe, pod nazivom „ČETIRI GODIŠNJA DOBA“ ugostio više od 250 glazbenika i praizveo više od 100 skladbi. Uvijek promovira hrvatske skladatelje na svojim mnogobrojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Švicarska, Australija, Španjolska, Grčka, Njemačka, Litva, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Egipat, Izrael, Kina).
 
Kroz sve godine svoga djelovanja Kvartet podržava mlade talentirane glazbenike omogućujući im nastupe na svojim koncertima. 
Od samog osnutka Kvarteta jedna od stalnih aktivnosti je humanitarni program „Mala kap u slapu...“
  
Diskografija: 
 • Tango Moods, nakladnik Jazzette, 1999.
 • Five Tango sensations, nakladnik CANTUS, 2003. (nominiran za Porina za album klasične glazbe)
 • Darko Petrinjak i Kvartet Rucner, nakladnik, Cantus 2003.
 • Četiri godišnja doba, nakladnik CANTUS 2004; (nominiran za Porina za album klasične glazbe)
 • Kad je kraj početak, nakladnik Croatia Records, 2006.,  (nominiran za Porina za album Klasične glazbe)
 • Undertango, nakladnik Rocco &Partner, 2007.
 • Ars Diaboli, nakladnik Aquarius Records, 2011. (nominiran za Porina za album klasične glazbe)
 • Divno je baviti se glazbom, novi trostruki CD, nakladnik Cantus 2013.
 • Suita Divina, glazba Krešimira Hercega nakladnik Croatia records 2014.
 • Glazbena etno kutijica sa Brunom Philippom, klarinet Aquarius Records 2015. (nominiran za Porina za album klasične glazbe)
 • Rucneri sviraju Uhlika, nakladnik Cantus 2018. (nominiran za Porina za album klasične glazbe)
 
Godine 2008. povodom 10. godišnjice djelovanja objavljena je monografija pod nazivom 10 GODIŠNJIH DOBA – Ljetopis Gudačkog kvarteta Rucner.
Ulazak na izvedbu moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku). Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan izvedbe od 18 do 19:30 u prostorima Lisinskog ili najranije 48 sati prije koncerta u poliklinici Life (Trpinjska ul. 5A, Zagreb) uz predočenje ulaznice za program u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.