Događanja

16.
travnja 2024.
Utorak u 20:00 sati
Mala dvorana

GLAZBENI UMJETNICI ZAGREBU
GORDAN TUDOR, saksofon
MISLAV REŽIĆ, gitara

Utorak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika
8,00 €
Ulaznice
8,00 €

Program:

Stephen Goss: Motherlands
Šimun-Čarli Botica: Chant et Danse
Maurice Ravel: Pièce en forme de Habanera
(obr. Bruce Roberts)
Sanda Majurec: Les ombres longues
Dubravko Detoni: 41 kanontema
Radiohead: Exit Music (For a Film)
(obr. Mislav Režić)
Gordan Tudor: King City, California
Chiel Meijering: Autobahnkrieg

Gordan Tudor i Mislav Režić pripadaju samom vrhu hrvatskih izvođača mlađe srednje generacije. Svoje su mjesto na glazbenoj sceni Hrvatske, Europe i svijeta stekli ne samo sjajnom tehnikom i osebujnom muzikalnošću, već i istančanim smislom za odabir programa. Koncert u dvorani Lisinski predstavlja neobičan i nov spoj domaćih skladatelja starije (Detoni), srednje (Majurec, Tudor) i mlađe (Botica) generacije. Također, ovaj vam koncert nudi uvid u opus autora koje rijetko možemo čuti na hrvatskim glazbenim pozornicama, kao što su nizozemski skladatelj Chiel Meijering i velški Stephen Goss.

Gordan Tudor jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, skladatelj, komorni glazbenik i pedagog. Studirao je na MA u Zagrebu, u klasi profesora Dragana Sremca. Ljeto 2002. provodi na usavršavanju kod Eugene Rousseaua na Mozarteumu u Salzburgu. Gordan nastavlja studij saksofona na Conservatorium van Amsterdam kod Arna Bornkampa gdje i diplomira uz najviše pohvale. Kao stipendist Amsterdamse Hoogeschool voor de Kunsten, usavršava se u Parizu na CNSMD kod Claudea Delangla. Nastupao je po Europi i Sjevernoj Americi u raznim komornim sastavima te kao solist s mnogim orkestrima i ansamblima. Gordan je alt saksofonist hvaljenog Papandopulo kvarteta te sopran saksofonist Tria GIG. Dobitnik je brojnih prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima među kojima se ističu Grand Prix Alpe Dunav Adria, Nagrada PBZ-a i Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog hrvatskoga glazbenika, Grand Prix Lions Cluba, Rektorova nagrada, Nagrada Judita, Nagrada Marenostrum u Berlinu, godišnja nagrada za mlade skladatelje Fonda Rudolf i Margita Matz, Diploma Milka Trnina, Grand Prix na 3rd Berliner International Music Competition te pet nagrada Porin. Trenutno vodi međunarodnu klasu saksofona na Umjetničkoj akademiji u Splitu (UMAS) te je umjetnički voditelj ansambla za suvremenu glazbu S/UMAS kojeg je osnovao pri Umjetničkoj akademiji u Splitu. Često održava majstorske seminare u Hrvatskoj i inozemstvu (Gnessin Academy Moskva, Royal Conservatoire Antwerpen, Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, Zurich University of the Arts i dr.) te je redoviti član ocjenjivačkih sudova na međunarodnim glazbenim natjecanjanjima. Kao reproduktivni umjetnik praizveo je četrdesetak skladbi hrvatskih i stranih autora, a kao skladatelj okušao se u raznim žanrovima i kombinacijama instrumenata te su mu skladbe izvedene na svim kontinentima. Gordan je ekskluzivni Selmer Paris i D’Addario Woodwinds Artist.

Mislav Režić jedan je od vodećih hrvatskih gitarista. Vodi veoma aktivnu međunarodnu karijeru kao solist, član komornih sastava i predavač.
Nastupa kao solist i s orkestrima po gradovima cijele Evrope : Amsterdamu, Ateni, Berlinu, Bruxellesu, Kopenhagenu, Rimu, Zagrebu, itd. Interes za izvođenjem različitih stilova koji sežu od rane do moderne glazbe vodi ga do suradnje s velikim brojem glazbenika i ansambala. Neki od glazbenika s kojima nastupa su : udaraljkaši Pepe Garcia i Diego Espinosa, gitaristi Jose Maria Ramirez i Antonis Hatzinikolau, čembalistica Cvetanka Sozovska, sopranistica Georgia Balabini, mezzo-sopranistica Tanja Šimić, bariton Jussi Lehtipuu, flautisti Antigoni Tsalla i Gregor Schulenburg, violinistica Laura Vadjon, violist Wladimir Kossjanenko, ansambl Ergon. Član je i jedan je od utemeljitelja ansambala “Machetes” (Den Haag) i “Tetttix” (Atena) koji se bave izvođenjem suvremene glazbe. Skladatelji Vlado Sunko, Nikoleta Chatzopoulu, Michalis Paraskakis i Sofia Avramidou posvetili su mu svoja djela. Diplomirao je 2001. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi Gorana Listeša kao najbolji student u generaciji. Magistrirao je na nizozemskom Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu u klasi Zorana Dukića te na Visokoj glazbenoj školi u Maastrichtu u klasi Carla Marchionea. Dobitnik je niza nacionalnih i dviju internacionalnih nagrada na međunarodnim festivalima gitare u Zwolleu 2002. i Enschedeu 2007. Od 2013. predaje na međunarodnoj ljetnoj glazbenoj školi u Kaštelima. Umjetnički je ravnatelj festivala “Glazbene večeri kod sv. Jeronima”. Njegov solistički nosač zvuka ‘Auburn’ posvećen suvremenoj glazbi za gitaru izdanje početkom 2017. za izdavača DNA-LABEL. Mislav Režić nastupa na klasičnim gitarama Antonis Hatzinikolau, te je ekskluzivni Hannabach umjetnik.

20% popusta za učenike, studente, umirovljenike i invalide. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.