Događanja

07.
svibnja 2016.
Subota u 20:00 sati
Mala dvorana

GLAZBENE STAZE: ETNO CLASSIC

Subota U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Udruga Moj svijet
5,00 € 37,67 kn
Ulaznice
5,00 € 37,67 kn
Pokrovitelj: Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport
 
Ansambl Glazbene staze i pijanistica KosjenkaTurkulin.
 
Posljednji koncert 7. sezone Ciklusa Glazbene staze završavamo u društvu najvećih majstora europske glazbe i s omiljenim djelima klasične literature. Poveznica odabranih djela je inspiracija folklorom, narodnim pjesmama i plesovima. Ansamblu se pridružuje istaknuta zagrebačka mlada pijanistica KosjenkaTurkulin. 
 
Ansambl Glazbene staze je peteročlani miješani instrumentalni sastav. Po formi svrstava se u Pierrot sastave, kakvi su rijetki u svjetskim razmjerima, a jedini je takav u Hrvatskoj.  Stalni postav ansambla čine:  Eda Rimanić – flauta, YaroslavSadovyy– klarinet, ĐanaKahriman – violina, Mia Grubišić – violončelo i Iva Ljubičić – klavir, a ovisno o vrsti programa koje izvode ansambl surađuje i s drugim glazbenicima. Članovi ansambla su vrsni komorni glazbenici i solisti, kao i glazbeni pedagozi, obrazovani na muzičkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu (Norveška, Ukrajina). Ansambl u današnjem sastavu djeluje od 2012. godine, a proizišao je iz istoimenog Ciklusa Glazbene staze.
 
Koncerti Ansambla tematski su osmišljeni, a vrlo često spajaju klasiku s drugim glazbenim izričajima - filmskom glazbom, jazzom, šansonom. S osobitim uspjehom, pohvalama kritike i velikim interesom publike, Ansambl je izveo programe Crveni ruž, Music Trekmeets Star Trek i Fantasia.Prepoznata je i edukativna kvaliteta programa, pa je ansambl uključen u izvedbu obrazovnih programa Hrvatske glazbene mladeži (Glazba u kvartu) i Ministarstva kulture (Ruksak (pun) kulture).
 
Od samih početaka Ansambl surađuje s mladim domaćim kompozitorima pa je do sada praizveo kompozicije Ivane Kovač, Biance Ban, Ivana Končića i Sande Majurec, a slijede i suradnje sa Ivanom Josipom Skenderom i Tomislavom Uhlikom.
 
Osim u sklopu Ciklusa Glazbene staze, Ansambl je ostvario niz koncerata u gradovima diljem Hrvatske: Rijeka, Zadar, Višnjan, Novska, Valpovo, Slavonski Brod, Vrbovec, Lipik te u sklopu raznih posebnih prigoda. Među posljednjim koncertima ističe se nastup na otvorenju 21. sezone Ciklusa kućnih koncerata iz salona Očić u listopadu 2015. uz prijenos uživo na Hrvatskom radiju.
 
Izvođači:
Ansambl Glazbene staze
Eda Rimanić, flauta
Yaroslav Sadovyy, klarinet
Đana Kahriman, violina
Mia Grubišić, violončelo
Iva Ljubičić, klavir
 
Program:
J. Brahms: Mađarski plesovi, za klavir četveroručno i komorni sastav
B. Smetana: Vltava, za klavir četveroručno
E. Grieg: Suita PeerGynt br. 1, za flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir
J. Vrhovski: Međimurske pjesme, za flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir
B. Bartók: Rumunjski narodni plesovi, Sz. 56, za flautu, klarinet, violinu, violončelo i klavir
50% popusta za učenike, studente i umirovljenike. Za vlasnike HGM kulturnog pokaza ulaz slobodan.