Događanja

21.
studenoga 2023.
Utorak u 20:00 sati
Velika dvorana

DRMEŠ, KOLO, POLKA, ZURKA –
SVEČANI KONCERT ANSAMBLA LADO

Utorak U 20:00
Velika dvorana
Organizator: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO
Rasprodano
Rasprodano
Od svog osnutka 1949. godine do danas, repertoar Ansambla LADO oblikuje se i temelji na vrhunskim koreografskim i glazbenim djelima kojima se na zavidnoj estetskoj, umjetničkoj, izvedbenoj i profesionalnoj razini interpretira plesna, glazbena i odjevna baština hrvatskoga sela. 
 
Drmeš, kolo, polka, zurka naziv je svečanog godišnjeg koncerta kojim LADO proslavlja svoj 74. rođendan. Naziv koncerta upućuje na temu ovogodišnjeg programa. Odabrane koreografije i glazbena, vokalno-instrumentalna djela tematiziraju tradicijsku plesnu, glazbenu i odjevnu baštinu nizinske te središnje i sjeverozapadne Hrvatske.
 
U etnografskom i etnokoreološkom kontekstu, u tim dijelovima Hrvatske brojna su kulturna područja koja, uz pojedine zajedničke osobine, obiluju i posebnostima osobito vidljivima u tipološkoj raznolikosti i bogatstvu narodnih nošnji.
 
Kada je o plesnoj baštini riječ, drmeš, kolo, polka i zurka najtipičniji su i najrašireniji tradicijski plesovi hrvatskih krajeva smještenih uz i „među Savom, Dunavom i Dravom“.
 
Drmeš, kolo, polka, zurka program je kojim će LADO povesti publiku na plesno i glazbeno putovanje Posavinom, Moslavinom, Bilogorom, Turopoljem, Slavonijom, Baranjom, Srijemom, Međimurjem i Podravinom.
 
Repertoar Ansambla sustavno se i kontinuirano proširuje i obogaćuje. Plesovi i pjesme istočne Slavonije, popijevke i drmeš iz Turopolja te srijemska zurka neke su od praizvedbi u kojima će publika moći uživati gledajući i slušajući obljetnički koncert jedinog hrvatskog profesionalnog folklornog ansambla. 
 
Energične i nadahnute izvedbe Ansambla LADO, koreografska ostvarenja i scenske interpretacije tako bliske ishodištu, visoki umjetnički dosezi naših umjetnika nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vjerujemo da će tako biti i ovaj put!
Popust od 20 % ostvaruju osobe s invaliditetom, članovi KUD-ova, umirovljenici i studenti uz predočenje važećih iskaznica. Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača svi pisani prigovori mogu se predati osobno u poslovnim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, putem pošte na adresu Trg Stjepana Radića 4, Zagreb, odnosno putem elektroničke pošte na e-adresu: prigovor@lisinski.hr.