Događanja

27.
studenoga 2023.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Velika dvorana

DRAGO DIKLIĆ I PRIJATELJI

Ponedjeljak U 20:00
Velika dvorana
Organizator: ALTA Music d.o.o.
Rasprodano
Rasprodano
Drago Diklić, legenda hrvatske zabavne glazbe, nastupit će u Lisinskom uz orkestar i goste. 
 
Rođen u Sinju 1937., Drago s roditeljima dolazi u Zagreb 1941. gdje u zagrebačkom kvartu Trnje odrasta i provodi najveći dio svojeg života.
Uočivši talent za glazbu već u ranim dječačkim godinama, majka ga upisuje u glazbenu školu prof. Elly Bašić kao najmlađeg učenika na studij violine kod profesora Stjepana Šuleka. 
 
S nepunih 5 godina solist je u zboru društva "Međimurci" i nastupa na tadašnjem krugovalu Radio Zagreba. Studij prekida zbog bolesti, ali nastavlja nekoliko godina poslije na glazbenoj školi u Zagrebu.
Ponesen izazovima  jazz-glazbe i popularne zabavne glazbe, počinje se 1954. baviti jazzom i zabavnom glazbom i nastupati u mnogim popularnim sastajalištima mladeži u gradu Zagrebu.
Iz tih godina datiraju i prve snimke na Radio Zagrebu i prva izdanja gramofonskih ploča u tadašnjoj produkciji gramofonskih ploča Jugoton. Sve popularniji pjevač i glazbenik, uzima saksofon kao glavni instrument i odlazi na  gostovanja u inozemstvo s orkestrom poznatih zagrebačkih glazbenika. Niz godina nastupa u inozemstvu s nekoliko formacija vlastitih orkestara.
 
Skladateljskim se radom počinje baviti 1963., a skladbe iz tog razdoblja Još samo večeras i Oprosti volim te, za koje dobiva nagrade na festivalima Zagreb '63 i Opatija '63, postaju među najpopularnijim zabavnim melodijama toga vremena. A slušaju se i danas. 
 
Dobitnik je odličja predsjednika Republike Hrvatske za umjetnički rad Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Nagrade grada Zagreba te nagrade za glazbu Josip Slavenski, nagrade Skupštine grada Zagreba Srebrna ptica, nagrada Hrvatskog društva skladatelja Zlatna nota i Zlatni Zagrebfest, kao i mnogih drugih nagrada iz područja kulture i sporta. 
 
Inicirao je, organizirao i realizirao prvu najveću zabavno-glazbenu novogodišnju priredbu grada Zagreba - doček nove godine (1988.) na Trgu bana Jelačića (tada Trgu Republike), koja je postala tradicionalna središnja novogodišnja priredba našega grada. 
 
Okušao se i kao glumac u vrlo uspješnom filmu Blagajnica hoće ići na more i u nekoliko epizoda TV serije Drž'te lopova,  te u mnogim emisijama Toni Martija TV magazin.
 
Kao zaljubljenik u bridge, najljepšu intelektualnu sportsku igru, priredio je i objavio prvu knjigu o bridgeu u nas, čime bridge kao svjetski i olimpijski sport dobiva i u našoj zemlji veliki broj novih poklonika. 
 
Preko 2.300 članaka, intervjua, kritika, osvrta, fotografija, karikatura i crtica o glazbenom stvaralaštvu, umjetničkom radu i ostalim djelatnostima gospodina Diklića objavljeno je kroz dugi niz od gotovo 70 godina.
Umirovljenici ostvaruju popust pri kupnji ulaznica najniže cjenovne kategorije - cijena iznosi 10 eura. Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrtka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača, svi pisani prigovori mogu se predati osobno u poslovnim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, putem pošte na adresu Trg Stjepana Radića 4, Zagreb, odnosno putem elektroničke pošte na e-adresu prigovor@lisinski.hr.