Događanja

02.
listopada 2022.
Nedjelja u 20:00 sati
Velika dvorana

CARMINHO
GLAS FADA

Nedjelja U 20:00
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
20,00 € 150,69 kn
27,00 € 203,43 kn
33,00 € 248,64 kn
Ulaznice
20,00 € 150,69 kn
27,00 € 203,43 kn
33,00 € 248,64 kn
Koncert je ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Portugala u Hrvatskoj u povodu obilježavanja 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Portugala. 
 
Srce Portugala - glas fada
 
Nadaleko poznata i hvaljena umjetnica posebne zrelosti i senzibiliteta, Carminho je jedna od najtalentiranijih i najinovativnijih pjevačica svojega naraštaja. Umjetnica jedinstvenog izričaja otvorena ne samo prema tradicionalnom već i suvremenom fadu, ali i nekim drugim žanrovima, poput brazilske popularne glazbe. 
 
Kći poznate fado pjevačice Terese Siqueire, Carminho je od rođenja bila okružena fadom i gitarama. Iako je odmalena pjevala i oduševljavala svojim glasom, brojne ponude koje je imala za snimanje albuma redom je odbijala želeći steći zrelost koju zahtijeva izvođenje fada. Nakon završetka ekonomskog studija, putovala je i sudjelovala u humanitarnim misijama i tek nakon toga odlučila se prepustiti umjetničkim putovanjima. 
 
Godine 2009. objavila je svoj prvi album Fado, koji je postao jedan od najhvaljenijih albuma godine i desetljeća. Njime je otvorila srce Portugala, dok su se njezinu talentu otvorila vrata svijeta. Britanski časopis Songlines proglasio ga je 2011. albumom godine.  Suradnjom s Pablom Alboránom u pjesmi Perdóname, Carminho je  postala prvom portugalskom umjetnicom koja se popela na prvo mjesto španjolske top-ljestvice. Nedugo nakon toga, izlaskom drugog albuma Alma, Carminho je održala turneje po Europi i svijetu, ostvarivši nezapamćen uspjeh u Brazilu.
 
Godine 2013. osvojila je portugalsku nagradu Zlatni globus i nagradu Carlos Paredes, a oba njezina albuma prodana su u rekordnim nakladama.Uslijedili su albumi Canto, Carminho Canta Tom Jobim te posljednji Maria, kojim se predstavila i kao producentica te vrhunska pjesnikinja i skladateljica stekavši status jedne od najvećih umjetnica u povijesti portugalske glazbe. Časopis London Jazz News album je opisao kao “prekrasno ostvarenje; fascinantno raznolik, a opet ravnomjerno očaravajući album”. Uslijedila je turneja po SAD-u i Kanadi s više od 120 koncerata koji su, osim glazbom, publiku i kritiku očarali i vizualnom estetikom.
 
Njezino glazbeno putovanje izgradilo je Carminho kao umjetnicu snažne i promišljene odlučnosti koja nikada ne zaboravlja svoje korijene, u sebi nosi jezik nekoliko stoljeća, ali je itekako prisutna u svojem naraštaju – očiju uprtih prema svijetu i budućnosti. Čekanje se isplatilo! 
 
"Glas koji u sebi ima povijest fada."  
João Bonifácio, Público
 
"Glas koji je i predivno prozračan i zapanjujuć."  
Songlines
 
"Kada Carminho zapjeva a cappella zapanjujuću i dirljivu nepokolebljivu pjesmu A Tecedeira, to je skoro prezadivljujuće i prelijepo za podnijeti."
Andy Jurik, Pop matters  
 

50 % popusta na ulaznicu najniže cjenovne kategorije ostvaruju osobe u invalidskim kolicima, a osoba u njihovoj pratnji ostvaruje 50 % popusta na ulaznicu cjenovne kategorije koju sama odabere pri kupovini ulaznice. Djelatnici OTP banke, tvrtke INA i pretplatnici Telegrama pri kupovini ulaznice ostvaruju 20 % popusta.