Događanja

24.
rujna 2016.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

ARNOLD SCHÖNBERG: GURRE-LIEDER

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
16,00 € 120,55 kn
21,00 € 158,22 kn
27,00 € 203,43 kn
Ulaznice
16,00 € 120,55 kn
21,00 € 158,22 kn
27,00 € 203,43 kn
Ciklus Lisinski subotom
 
Arnold Schönberg: Gurre-Lieder 
kantata za pet solista, govornika, zbor i orkestar
Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije
Orkestar i Zbor Opere HNK Zagreb
Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu
Cappella Odak
Adela Golac Rilović, sopran
Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran
Michael Hendrick, tenor
Stjepan Franetović, tenor
Siniša Štork, bas
Ozren Bilušić, govornik
Nikša Bareza, dirigent
 
Bit će to povijesni dan za Lisinski, Zagreb i Hrvatsku, sasvim sigurno jedan od najvećih koncertnih pothvata u povijesti hrvatske glazbene kulture: prva hrvatska izvedba Pjesama iz Gurrea Arnolda Schönberga. Poezija danskog pjesnika Petera Jacobsena o kralju Valdemaru, vladaru dvorca Gurre i njegovim avanturama, nadahnula je sto minuta čudesne kasnoromantičke glazbe čija izvedba zahtijeva preko 350 svirača i pjevača raspoređenih u čak četiri muška i jedan mješoviti zbor. 

Praizvedba 1913. godine bila je jedan od najvećih skladateljevih trijumfa pred probirljivom bečkom publikom. Prirodne ljepote i strastvene oluje ljubavi i mržnje oslikane su tonovima na divovskim platnima. 

Bit će to i jedan od najvećih životnih pothvata maestra Nikše Bareze. 

"Guerre-Lieder su arhitektonsko djelo u zvuku neviđenih razmjera". 
Leopold Stokowski

"Tu ne pomaže intelektualna analiza. To iskustvo je ekstravagantno raskošna gozba. Morate samo sjesti, slušati to djelo i voljeti ga."
Sir Simon Rattle

 

Prije koncerta budite prisutni na otvorenju izložbe Nenada Voriha "Around the world" u predvorju velike dvorane. Umjetnik koji je u svom radu na specifičan način objedinio tradicionalnu slikarsku disciplinu i tehnološko iskustvo suvremenih medija. 

Svi ste pozvani!

 

10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom. 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a i MUO-a, dosadašnje pretplatnike ciklusa Lisinski subotom, pretplatnike ciklusa Lisinski arioso, skupne posjete (više od 15 ulaznica). 50 % popusta za vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a. Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju!