Događanja

22.
rujna 2023.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

8. MEĐUNARODNO NATJECANJE MLADIH DIRIGENATA LOVRO VON MATAČIĆ - ZAVRŠNI KONCERT FINALISTA

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Fond Lovro & Lilly Matačić
5,00 € 37,67 kn
Ulaznice
5,00 € 37,67 kn
Finale - 3 kandidata
Završni koncert finalista
 
Tri finalista izvode jednu od skladbi iz četvrtog kruga:
 
Richard Wagner: Tristan i Izolda, Preludij i Ljubavna smrt
Claude Debussy: La mer, tri simfonijske skice za orkestar
Richard Strauss: Kavalir s ružom, suita, op. 59
Bruno Bjelinski: Divertimento za orkestar
 
Razgovor s finalistima, proglašenje rezultata i dodjela nagrada
Jana Haluza, voditeljica programa
 
Na desetu obljetnicu smrti maestra Lovre Matačića, 1995. godine, održano je prvo Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić.
Od tada, u jesen svake četvrte godine, Natjecanje se održava u Zagrebu u organizaciji Fonda Lovro i Lilly Matačić, s ciljem pružanja potpore i prilike mladim dirigentima iz cijelog svijeta.
 
Osmo izdanje Natjecanja održat će se ove godine od 16. do 22. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a partneri ove međunarodno priznate manifestacije su Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Zagrebačka filharmonija. Pobjednik Natjecanja i redoslijed drugoplasiranih odredit će se nakon završnog koncerta prema broju bodova u četvrtom krugu.
 
Žiri koji će ocjenjivati kandidate natjecanja čine: Antoni Wit, Uroš Lajovic, Zoran Juranić, Sreten Krstić, Leo Samama, Dawid Runtz i Valentin Egel.
Pretplatnici ciklusa Zagrebačke filharmonije, ciklusa 'Lisinski subotom' Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije ostvaruju pravo na dvije besplatne ulaznice.