Novosti

13. studenoga 2017.

Zbor Crvene armije, najpoznatiji pjevački sastav na svijetu, stiže u Lisinski

Prvi put u povijesti obnovljeni Zbor Crvene armije pjevat će u Zagrebu. Prvorazredni i jedinstveni glazbeni spektakl koji se pamti cijeli život očekuje vas dva dana zaredom, 13. i 14. studenog.
 
Tako će naša publika napokon uživo, u punom sastavu i sjaju, vidjeti i čuti slavni Ansambl Aleksandrov. Zbor, koji je srce velikog ansambla, osnovao je još 1928. Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov, koji ga je i vodio do svoje smrti 1946. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata zbor je imao golemu i važnu ulogu u podizanju morala vojnika i stanovništva na bojištima, a već tada je desna ruka ocu bio sin Boris Aleksandrovič Aleksandrov, koji je nastavio voditi ansambl sve do umirovljenja 1987. godine. U time desetljećima Zbor Crvene armije stekao je svjetsku slavu kao jedan od najvećih kulturnih ambasadora Sovjetskog Saveza, rado slušan i voljen i na zapadnoj strani željezne zavjese i hladnoratovskih podjela.
 
Stariji Aleksandrov u povijest je upisan i kao skladatelj predivne sovjetske, a danas ruske državne himne, kao i zastrašujuće veličanstvene sovjetske ratne koračnice Sveti rat, kojom i danas počinju vojne parade na Crvenom trgu na Dan pobjede. Ta je koračnica jedan od zaštitnih znakova ansambla, baš kao što su to i najpoznatije ruske narodne pjesme, poput Kaljinke. Međutim, ansambl na repertoaru ima i bisere ruske duhovne glazbe, kao i obrade najpopularnijih skladbi klasične literature, a aleksandrovci su postali ne samo kulturna nego i pop-ikona izvodeći obrade najvećih hitova rock i pop-glazbe, proslavivši se i nastupima s finskim bendom Leningrad Cowboys.
 
Na sam Božić prošle godine cijeli je svijet, nadišavši ovaj put neke nove političke podjele, bio ujedinjen u tuzi nakon što su 62 člana Zbora Crvene armije, skupa s dirigentom Valerijem Kalilovom, posadom i ostalim putnicima poginuli u zrakoplovnoj nesreći. Avion se srušio u Crno more na letu iz Sočija prema Siriji, kamo je zbor krenuo uljepšati božićne i novogodišnje praznike svojim drugovima i zemlji u ratu.
 
Poginuli pjevači činili su trećinu ukupnog sastava zbora, a novi su članovi odabrani već mjesec dana nakon tragedije na velikoj audiciji u Moskvi na koju se odazvalo više od dvije tisuće pjevača, među kojima i mnogi školovani na ruskim vojnim muzičkim akademijama.
Prvi nastup, u spomen na poginule drugove pred njihovim obiteljima, aleksandrovci su imali u veljači u Moskvi. U ožujku su krenuli i na prvu turneju nakon tragedije koja je njihovim nastupima dala još veći emotivni naboj, motivaciju i snagu.
 
U sklopu jedne takve turneje, koja ih dovodi i u Ljubljanu i Beograd, na veliku će pozornicu Lisinskog 13. i 14. studenog izaći čak 120 vrhunskih profesionalnih pjevača, svirača i plesača, a ulaznice se mogu kupiti od danas na internetskoj stranici Lisinskog. Za naše prilike nisu jeftine, od 320 do 500 kn, ali riječ je o prvorazrednom i jedinstvenom glazbenom spektaklu koji se pamti cijeli život. Blagajne Lisinskog ponovno će biti otvorene u rujnu i tada će se na njima moći kupiti preostale ulaznice. Ako ih još bude.
 
Ulaznice za 13. studenog: bit.ly/2vwI9F8
Ulaznice za 14. studenog: bit.ly/2uxur7G
 
Izvor: Branimir Pofuk, Večernji list