Novosti

1. travnja 2019.

Žar-ptica nadahnula Tjedan glazbe za djecu i mlade

Svečanim otvorenjem likovne izložbe Radost slikanja uz glazbu započeo je ovogodišnji Tjedan glazbe za djecu i mlade s ciljem edukacije mlade publike o vrijednostima klasične glazbe.
 
U organizaciji Hrvatske glazbene mladeži u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom dvoranom Lisinski otvorena je likovna izložba koja je djelo djece i učenika iz 16 osnovnih, 6 srednjih škola te 3 dječja vrtića iz cijele Hrvatske koji su se prijavili na Nagradni natječaj Radost slikanja uz glazbu te su uz podršku svojih odgajatelja, nastavnika i profesora pripremali svoje radove uz glazbeno nadahnuće Žar-ptice velikog ruskog skladatelja Igora Stravinskog koji je svjetski ugled stekao baletima koje je najprije u Francuskoj, a potom i drugdje, izvodila trupa Ballets Russes Sergeja Djagiljeva. Renomirani skladatelj u dva je navrata bio zagrebački gost, prvi put 1926. kod sopranistice Maje pl. Strozzi i njezina supruga Bele Pečića – roditelja skladatelja Borisa Papandopula, a drugi je put 1963. godine bio gost Muzičkog biennala Zagreb, međunarodnog festivala suvremene glazbe.
 
Članice Ocjenjivačkog suda Nagradnog natječaja u sastavu Vesna Kusin, povjesničarka umjetnosti, predsjednica Ocjenjivačkog suda, Katarina Krpan, pijanistica, red. prof. Muzičke akademije u Zagrebu i Jasna Tarbuk, plesna pedagoginja i koreografkinja, imale su iznimno težak zadatak jer su ocjenjivale čak 283 rada iznimno nadarene i motivirane djece i učenika.
 
Prva nagrada pripala je Mihaeli Suk iz osmog razreda OŠ Dore Pejačević u Našicama, koja je pod mentorstvom Mirjane Šutalo Vulić za glazbu i Sanje Portnar za likovnost, glazbu Žar-ptice Igora Stravinskoga dočarala snažnim koloritom jakih boja koje, pretapajući se u žestokim pokretima kista i pastoznim namazima, zapravo prenose doživljaj snažnoga i vibrantnog zvuka Stravinskoga. Ujedno je djelo Mihaele Suk izabrano i za glavni vizual ovogodišnjeg Tjedna glazbe za djecu i mlade.
 
Druga nagrada dodijeljena je Artinu Merseli iz petog razreda OŠ Lovre pl. Matačića iz Zagreba, a Jana Piljek iz petog razreda OŠ Braće Radića iz Ivanić Kloštra dobitnica je treće nagrade. Dodijeljene su i tri posebne nagrade koje su pripale Karlu Bosanoviću iz trećeg razreda OŠ Kneginec Gornji iz Turčina, te Steli Marković i Lani Vujanovac iz četvrtog razreda OŠ Ivana Kukuljevića iz Belišća.
 
Djecu i učenike u tjednu posvećenom glazbi očekuju i posebno pripremljena tri velika koncerta, 3. i 4. travnja, na kojima će im Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Tončija Bilića predstaviti baletnu suitu Žar-ptica, a učenici Škole suvremenog plesa Ane Maletić baletno oplemeniti. Koncertna događanja pripovjedački će osnažiti Dinko Bogdanić, pedagog i koreograf, kako bi se mlada publika cjelovitije upoznala sa Žar-pticom, prvim baletom Igora Stravinskoga, praizvedenog s velikim uspjehom u Pariškoj operi 1910. po libretu i u koreografiji slavnoga Mihaila Fokina. Sadržajni temelj baleta Žar-ptica poznata je priča ruske mitologije o Žar-ptici i opakom čarobnjaku Koščeju Besmrtnom, kojega carević Ivan uz pomoć Žar-ptice ipak pobjeđuje i time skida čaroliju s nesretnoga kraljevstva, a pronalazi i ljubav među brojnim princezama koje začarane okružuju okrutnog vladara tame. Dobro, ljubav i svjetlo, kako to već biva u lijepim bajkama, pobjeđuju zlo i tamu.
 
Tjedan glazbe za djecu i mlade cjelovit je program za promicanje umjetnosti primarno zbog kvalitetne suradnje osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića s velikim glazbenim institucijama, a upravo je to nužno kako bi se kultura prožela kroz sve sfere života mlade publike, zaključila je Vesna Kusin.
 
Tjedan glazbe za djecu i mlade održava se u suradnji sa Školom suvremenog plesa Ane Maletić i uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, kao i pod pokroviteljstvom HEP-a te sponzorstvom Školske knjige. Tjedan glazbe za djecu i mlade održava se do 4. travnja, a detaljnije informacije o koncertima i ulaznicama mogu se pronaći na mrežnim stranicama lisinski.hr i hgm.hr.