Novosti

15. rujna 2017.

Voronjež – grad kojega su voljeli pisci a i iz kojega dolaze „Voronješke djevojke“

Upoznajte tradiciju čari Rusije na nastupu izvornog folklornog ansambla Voronješke djevojke.

„Ako želiš upoznati pravu Rusiju, gostoprimstvo i dušu njezina naroda, kreni u provinciju.“

Voronjež, baš kao i njegovi stanovnici, neprestano stvara neobični osjećaj da ste kod kuće, da vam je sve blisko i drago, iako ste u nepoznatom gradu. Pa kad vas na kraju putovanja pozovu da ponovno dođete, pomislit ćete da ga nikad nećete ni napustiti. Kao najdraži suvenir ponijet ćete sa sobom njegov duh.  Pokazivat ćete fotografije i prepričavati bezbroj anegdota, ali nećete moći prenijeti doživljaje o gradu koji prolaznike neprekidno podsjeća na to tko je prije njih prolazio tim ulicama. Iako ste u zemlji za čije se ljude govori da se rijetko smiju, vi ste vidjeli njihove najiskrenije osmijehe.

Voronjež je grad pjesnika i književnika, ali i dobitnika Nobelove nagrade. Posebno je živo sjećanje na pjesnike Alekseja Vasiljeviča Koljcova (1809.-1842.) i Ivana Saviča Nikitina (1824.-1861.), rođene u tom gradu. Utjecaj književnika je velik, pa se na svakom koraku može osjetiti umjetnički duh i sklonost estetici. I Andrej Platonov i Osip Mandeljštam riječima su tkali dušu grada u kojem je prvi rođen, a drugi ga je sam izabrao kao mjesto svojega progonstva, nakon što se Staljin pobunio protiv njegovih djela. Mandeljštam je Voronježu posvetio svoje stihove, baš kao i Ana Ahmatova. I u jednom od najpoznatijih ruskih romana (Rat i mir) nailazimo na Voronjež. Šetajući gradom, možete ugledati i Jesenjina i Puškina, a u jednom od brojnih malih parkova ugledat ćete Ivana Bunjina kako sjedi sa psom. Voronjež se ponosi činjenicom da je u njemu rođen dobitnik Nobelove nagrade za književnost, iako je iz njega otišao odmah nakon rođenja. No mjesto rođenja je činjenica koja se ne može promijeniti, ona prati čovjeka cijeloga života. Bunjin nije jedini nobelovac u čijoj ćete biografiji pronaći ime ovoga grada. Na Voronješkom sveučilištu studij je završio dobitnik Nobelove nagrade za fiziku - Pavel Čerenjkov.

Voronjež se može pohvaliti i bogatim kulturnim sadržajima. Veliki međunarodni umjetnički festival nazvan je po Andreju Platonovu, a u gradu se nalaze dramsko i lutkarsko kazalište, kazalište opere i baleta, kazalište za mlade i jedinstveno Kazalište jednakih (otvoreno za mlade glumce sa zdravstvenim poteškoćama).

Upravo iz takvoga grada dolaze Voronješke djevojke. U punih 50 godina postojanja, ansambl je nastupao u više od 40 zemalja (Kina, Japan, Indija, Etiopija, Afganistan, Šri Lanka, Velika Britanija, Meksiko, Italija, Njemačka, Finska, Švicarska, Slovačka…). Ansambl je osvojio brojne nagrade i priznanja za kulturno-umjetnički rad i doprinos u Rusiji i inozemstvu. Članice ansambla, vrhunske pjevačice i plesačice, na koncertu u Zagrebu, 3. listopada, pratit će glazbeni virtuozi suzvučjem harmonike i balalajke. Ne propustite priliku da to čujete!