Novosti

2. veljače 2017.

U spomen na Ivu Vuljevića, prvog ravnatelja i utemeljitelja ciklusa Lisinski subotom

U četvrtak, 2. veljače 2017. godine u 12 sati održana je konferencija povodom 30. obljetnice smrti utemeljitelja i prvog ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, gospodina Ive Vuljevića.

U povodu 30. obljetnice smrti Ive Vuljevića, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu prisjetila se u četvrtak svojeg utemeljitelja i prvog ravnatelja, čovjeka koji je svojim radom pridonio ne samo pozicioniranju dvorane kao "hrvatskog hrama glazbe", već i potpunoj transformaciji glazbenog života Zagreba i Hrvatske. 

U prigodnom obraćanju organiziranom u prostorima Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, ravnatelj Dvorane Dražen Siriščević pozdravio je sve okupljene "svjedoke jednog vremena koje je donijelo velike, bitne promjene u glazbeni život grada Zagreba i Hrvatske".
"Na čelu tih velikih i bitnih promjena, prije 42 godine kada je dvorana otvorena, ili prije 46 godina, kada je utemeljena, bio je čovjek kojemu danas odajemo poštovanje", kazao je.

"Utemeljitelj i prvi ravnatelj KD Lisinskog Ivo Vuljević umro je na današnji dan, 2. veljače 1987. Danas je dan sjete, ali i ponosa, jer on nije samo velika prošlost ove dvorane, već je ono što je on napravio i započeo temelj onoga što još u budućnosti moramo ostvariti. Postavljeni su visoki standardi i zadani veliki ciljevi. Pred svima nama je da ostanemo na tom putu", poručio je Siriščević.
Muzikologinja Erika Krpan istaknula je kako je Vuljević bio čovjek od vizije koji je znao prepoznati pravu ideju, čija karijera pokazuje da je za njega glazba bila "pitanje kontinuiteta, a ne nekih slučajnih odluka".Kreativni nemir vječito ga je tjerao dalje, a došavši na čelo Dvorane kao njezin prvi ravnatelj, uspio je izgraditi viziju o tome što bi ona trebala biti, kazala je. Glazbeni urednik Dubravko Majnarić, koji je od 1985. do 2003. bio Umjetnički ravnatelj dvorane Lisinski, dodao je kako je Vuljević bio izuzetno pronicljiv čovjek koji je već svojom pojavom ulijevao strahopoštovanje."Zadržavanje visoke razine standarda glazbene ponude Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog bio je jedan od njegovih ključnih prioriteta sve do samoga kraja, kada sam imao nevjerojatnu sreću s njime raditi u zadnjoj godini prije njegova umirovljenja", napomenuo je Majnarić. Miro Poljanec, glazbeni pedagog i dirigent Vladimir Kranjčević istaknuo je kako je Vuljević u ono vrijeme bio gotovo neprikosnoven politički autoritet, koji je svojim sposobnostima, znanjem i upornošću uspio sve svoje ideje "probiti" tamo gdje je to bilo najteže, u vrhovima institucionalne vlasti.
 
U sklopu programa prikazan je i HRT-ov intervju s Vuljevićem iz 1983. u povodu deset godina rada Dvorane, violinistica Katarina Kutnar, prošlogodišnja dobitnica Nagrade Ivo Vuljević, izvela je glazbeni program, a nekoliko prigodnih riječi okupljenima je uputio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić."Prisjećajući se tog velikog čovjeka, koji je uspio realizirati viziju i ideju Vjekoslava Holjevca iz 1958., moramo biti svjesni da povijest niti počinje, niti je završila s nama. Stoga, čuvajmo to što smo napravili, kako u svojoj bližoj tako i u daljoj povijesti", poručio je gradonačelnik. 
 
(Izvor: Hina, web portal: Culturnet.hr)
Autor fotografija: Tugomir Hrabrić