Novosti

25. listopada 2017.

U Beču počinje Festival hrvatske glazbe

Na konferenciji za medije predstavljen Festival hrvatske glazbe u Beču koji će se održati od 29. listopada do 26. studenog 2017.
 
Prvi put u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, bečkoj će se publici predstaviti najkvalitetniji hrvatski glazbenici.
 
Program su predstavili zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića - Jelena Pavičić Vukičević, producent Festivala Davor Merkaš i pomoćnik ravnatelja za Programsku službu Pero Glavinić .
 
Okupljenima su se glazbenim programom predstavili Bow vs. Plectrum /Gudalo protiv trzalice, koji će nastupiti i u sklopu Festivala.
 
Raznovrsnim će programom dominirati klasična i jazz glazba, a otvorit će ga sopranistica Evelin Novak, 29. listopada, izvedbom najljepših Lied skladbi Richarda Straussa, Rimski-Korsakova, Brahmsa i Rahmanjinova, naravno uz djela hrvatskih skladatelja: Dore Pejačević, Josipa Hatzea i Ivana Zajca. Evelin je članica ansambla Berlinske državne opere, a u Beču će nastupiti uz pratnju pijanista Matthiasa Samuila.
 
Klub Porgy & Bess 31. listopada ugostit će Matiju Dedića, jednog od najpoznatijih hrvatskih glazbenika. Matija je jazz-pijanist najvećeg formata i pripada vrlo rijetkim domaćim glazbenicima koji posljednjih godina surađuju sa svjetski poznatim glazbenim veličinama. Matija će na Festivalu hrvatske glazbe u Beču svirati s dva vrhunska mlada umjetnika: američkim bubnjarom rođenim u Philadelphiji Geneom Jacksonom i Nizozemcem sa stalnom njujorškom adresom Lorisom Teepeom.
 
Ljubitelji jazz-glazbe i 9. studenoga moći će uživati u najdražem žanru kad na pozornici Hrvatskog centra zasvira Mate Matišić trio. Svira glazbu Djanga Reinhardta i glasovitog sastava Hot club de France, a čine ga vrsni virtuozni glazbenici: sjajni gypsy jazzer Mate Matišić, Jurica Štelma na kontrabasu i iznimno cijenjeni Marko First na violini.
 
Festival se nastavlja praizvedbom u jednom od najljepših bečkih sakralnih prostora. Koncert Komornog orkestra Muzičke akademije Zagreb i Zbora Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, uz nadarene mlade pjevače pod vodstvom dirigenta i skladatelja Zorana Novačića, u velebnoj crkvi svetoga Petra praizvest će Novačićev Magnificat, poletnu, modernu skladbu velikog umjetničkog naboja. Na tom koncertu ujedno će se nakon više od dvije stotine godina ponovno izvesti Tantum ergo, inspirativna sakralna skladba dubrovačkog erudita, plemića, političara i skladatelja s prijelaza 18. u 19. stoljeće - Antuna Sorkočevića!
 
Nova glazbena senzacija na hrvatskoj sceni, Bow vs. Plectrum/Gudalo protiv trzalice, 22. studenoga također nastupa u Hrvatskom centru. U samo godinu dana karijere, Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu pokazali su koliko dobre glazbene energije i emocije može donijeti neočekivani spoj tih dvaju instrumenta u jazz-skladbama. Zbog brojnih nastupa diljem Hrvatske i inozemstva taj je dvojac vrlo popularan na hrvatskoj etno-jazz sceni, a pobuđuje i iznimnu pozornost medija.
 
U najpoznatijem bečkom gitarističkom ciklusu Jeunesse Austria, u kojem nastupaju samo najvrsniji gitaristi iz cijelog svijeta, u petak, 24. studenoga, u slavnom bečkom Konzerthausu (Dvorana Franza Schuberta) umijeće sviranja gitare predstavit će Ana Vidović, glazbenica kojoj je, kao jednoj od rijetkih hrvatskih umjetnica posljednjih godina, uspjelo izgraditi svjetsku karijeru! Nadarena nesvakidašnjim talentom koji je svrstava u sam vrh svjetske glazbeničke elite, Ana je publici i kritici diljem svijeta poznata po divnom tonu, iznimno preciznoj tehnici, dubokom promišljanju glazbenih djela koje interpretira i velikoj posvećenosti glazbi.
 
Festival će 26. studenoga zatvoriti Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Andreasa Marinellla u klubu Porgy & Bess. Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, među najdugovječnijim je big bendovima na svijetu, jer kontinuirano djeluje već sedamdeset godina.