Novosti

21. listopada 2017.

Ruski svećenici od zaborava spasili dragulje pravoslavlja

Prvi dio programa koncerta u Lisinskom bit će sastavljen od široj publici uglavnom nepoznatih i skrivenih nota pravoslavne duhovne glazbe.
 
Nakon prošlogodišnjeg gostovanja moskovskog Zbora ruske patrijaršije, ove će subote u Lisinskom nastupiti još jedan ansambl izrastao iz jedinstvene tradicije ruskog duhovnog, liturgijskog i svjetovnog zborskog pjevanja.
 
Za tumačenje duhovne glazbe, osim uvježbanosti glasova, svakako je potrebno da pjevači posjeduju i osobnu duhovnost, uvjerenje u tekstove i harmonije koje pjevaju. S obzirom na važnost a capella pjevanja u pravoslavnoj liturgiji i na činjenicu da su svi pjevači svećenici, nijedna od dviju navedenih kvaliteta nije upitna kada je u pitanju Zbor svećenika Sanktpeterburške mitropolije koji u subotu izlazi na veliku pozornicu Lisinskog. Riječ je o pjevačkom zboru osnovanom još 1971. u tadašnjem Sovjetskom Savezu od pjevački najnadarenijih lenjingradskih svećenika. Već i u to doba, pod režimom nesklonim javnom iskazivanju religioznosti, što svakako zbor sastavljen od svećenika predstavlja, ansambl je krajem 1980-ih našao i put do javnih glazbenih pozornica, pa čak i samog lenjingradskog teatra Kirov.
 
Ali, sve vrijeme temeljna je djelatnost i svrha zbora bilo sudjelovanje u svečanim crkvenim liturgijama. To vrijedi i za današnji sastav ansambla čije je djelovanje obnovljeno 2008. pod vodstvom Jurija Gerasimova, umjetničkog ravnatelja, dirigenta, a ujedno i paroha velebnog sanktpeterburškog Preobraženskog hrama. U skladu s osnovnom pjevačkom i duhovnom vokacijom svećenika-pjevača, prvi dio programa koncerta u Lisinskom bit će sastavljen od široj publici uglavnom nepoznatih i skrivenih dragulja ruske pravoslavne duhovne glazbe. I baš kao što se svjetovni, profesionalni i amaterski ruski zborovi obavezno predstavljaju i duhovnim skladbama, tako će ovaj svećenički zbor u drugom dijelu večeri ljepotu svojih složnih glasova pokazati i u izboru starih ruskih šansona i narodnih pjesama. A nakon turneje, koja ih ovaj put dovodi i u Zagreb, svi će se ovi pjevači smjerno vratiti svećeničkom služenju u svojim parohijama.