Novosti

5. ožujka 2018.

Prva žena modernog jazza – Dianne Reeves uskoro u Lisinskom

Ravnopravna nasljednica Sare Vaughan, Elle Fitzgerald i Billie Holiday, džezistička diva našega doba Dianne Reeves uskoro na pozornici Lisinskog.
Vokalnom tehnikom koja slušatelje ostavlja bez daha, improvizacijskom snagom i jedinstvenim spojem jazza i R&B glazbe, Dianne Reeves osvojila je publiku i kritiku diljem svijeta.
 
Dobitnica je čak pet nagrada Grammy, od kojih je posljednju primila 2015. za album Beautiful Life u kategoriji Najbolji album jazz vokalne glazbe. „Život je lijep. Željela sam proslaviti tu činjenicu koja se često zanemaruje“, izjavila je tada glazbenica. Na popis pjesama uvrstila i obrade pjesama Boba Marleyja, Marvina Gayea i Ani DiFranco.
 
Osim po izvedbama vlastitih skladbi i jazz-standarda, poznata je i po osebujnim izvedbama skladbi autora drugih žanrova, primjerice Joan Armatrading, Joni Mitchell, Petera Gabriela ili Leonarda Cohena. Snimila je niz albuma s drugim glazbenicima te dvadesetak vlastitih, uz pratnju slavnih džezista, poput Clarka Terryja, Phila Woodsa, Tootsa Thielemansa, Bobbyja Hutchersona, Jamesa Moodyja, Joshue Redmana, Joea Williamsa ili Herbieja Hancocka.
 

 
Rodom iz Detroita, odrasla u Denveru, Dianne Reeves je glazbeni talent naslijedila od obitelji. Njezin je otac bio pjevač, majka trubačica, a bratić poznati klavijaturist, skladatelj i producent George Duke. Studirala je na Sveučilištu u Coloradu, a nakon preseljenja u Los Angeles, počela je glazbenu karijeru uz Stanleyja Turrentinea i Lennyja Whitea.
 
„Tijekom odrastanja bila sam zaljubljena u nekoliko glazbenika, uključujući Eddieja Kendricksa iz Temptationa. Voljela sam Marvina Gayea - on mi je bio sve, odmah sam se zaljubila u njegov glas. S njim me potkraj sedamdesetih upoznao moj dečko Spencer Bean koji je svirao gitaru u njegovu bendu“, izjavila je Dianne.
 
Uspjeh je postigla i na filmskom platnu, ulogom u filmu Georgea Clooneyja Good Night And Good Luck, u kojem je otpjevala standarde pedesetih (How High the Moon, I've Got My Eyes on You ili Straighten Up and Fly Right). „George je ozbiljan radnik. Ne skriva se iza maske, s njim je sve jasno. Jednom sam ga upitala zašto je odabrao baš mene. Odgovorio mi je da njegova teta Rosemary obožava moju glazbu. Iznenadila sam se koliko se razumije u jazz.“
 

 
Dobitnica je počasnih doktorata najuglednijih svjetskih glazbenih institucija - Berklee College of Music i Juilliard School, a ove će joj godine biti uručena posebna nagrada SAD-a - titula „jazz-majstora“, najviša i najuglednija koju jazz-glazbenik može osvojiti.
 
Dianne Reeves će u Lisinskom pjevati u pratnji kvarteta koji čine iskusni jazz-glazbenici: Peter Martin na glasoviru, Romero Lubambo na gitari, Reginald Veal na basu i Terreon Gully na bubnjevima.
 
„Poseban se plamen upali kad se zaljubiš u glazbenika. Pretpostavljam da se bolje razumijete jer je kreativnost vaša zajednička pokretačka snaga. Muškarci čine većinu u mojem bendu. Ponekad razina testosterona postane previsoka, no znamo kako si međusobno ostaviti prostora.“
To će biti drugi koncert Dianne Reeves u Zagrebu, a treći u Hrvatskoj. Prvi put nastupila je 2008. na festivalu Jazzarella u Zagrebačkom kazalištu mladih, a drugi put 2010. na Valamar Jazz Festivalu u Poreču.
„Cijeli život volim i upoznajem glazbu s raznih strana svijeta. Moji albumi su jedno, a nastupi uživo nešto potpuno drugo, to je improvizacija. U velikom dijelu programa radim ono što želim, što osjećam u tom trenutku. Melodija jednostavno dolazi iz mene i samo je nadograđujem“, izjavila je o svojim koncertima.
 
Na pozornici Lisinskog slušat ćemo je 20. ožujka. Ulaznice možete nabaviti na www.lisinski.hr te na blagajni Dvorane.