Novosti

22. ožujka 2019.

Promocija izuzetnih pijanističkih dostignuća velike umjetnice Pavice Gvozdić

Na sutrašnjem predstavljanju diskografskog izdanja istaknute koncertne pijanistice i pedagoginje Pavice Gvozdić u Lisinskom, naša ugledna pijanistica odsvirat će šest preludija iz zbirke 24 preludija op. 28 Frederica Chopina.
 
Dvostruki album naziva "Veliki hrvatski interpreti. Pavica Gvozdić" s odabranim snimkama iz arhive diskografske kuće Croatia Records hommage je jedinstvenoj umjetničkoj osobnosti pijanistice Pavice Gvozdić u povodu obilježavanja njezinog osamdesetog rođendana.
 
Pavica Gvozdić u vrhu je istaknutih, međunarodno afirmiranih i autentičnih predstavnika hrvatskog pijanizma. Njezin izniman talent obogatile su godine velikog koncertantnog iskustva i više od pola stoljeća međunarodne karijere tijekom koje je obišla gotovo cijeli svijet. Njezina specijalnost postali su stilski programi, najčešće posvećeni jednom autoru. 
Svojim je velikim repertoarom obuhvatila sva važnija klavirska djela od 18. do 20. stoljeća s posebnim senzibilitetom za glazbu romantičara Frederica Chopina i Roberta Schumanna, ali i dubokim razumijevanjem Beethovenova genija, kao i vehementnosti modernog klavirskog izraza jednog Sergeja Prokofjeva ili Bele Bartoka. 
Oduševljeni njezinom interpretacijom Debussyjevih Preludija, u Francuskoj su je od milja nazvali "djevojka lanene kose", priznajući da je svojim jedinstvenim pijanizmom oživjela profinjenu ljepotu Debussyjevih klavirskih minijatura. U ruskoj enciklopediji Suvremeni pijanisti (Moskva, 1998.) uvrštena je među najveća pijanistička imena dvadesetoga stoljeća.
 
Dvostruki album izdavačke kuće Croatia Records iz edicije „Veliki hrvatski interpreti“ s odabranim snimkama Pavice Gvozdić objavljen je krajem prošle godine u povodu obilježavanja njezinog 80-og rođendana. No istovremeno to je i hommage iznimnim dostignućema umjetnice koja svojim temperamentom, senzibilitetom i nepatvorenom iskrenošću muziciranja već šezdeset godina oduševljava poštovatelje glazbene umjetnosti u domovini i inozemstvu. Predstavljanje diskografskog izdanja počinje u 12 sati u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.