Novosti

7. rujna 2017.

Priprema se veliki spektakl tradicionalne glazbe i plesa u kojem će ansambl Lado odmjeriti snage s poljskim ansamblom Šlask

Njihovi su nastupi prava eksplozija boja, pokreta i zvuka, ali ujedno i krajnji rezultat nevidljivog i često samozatajnog rada etnologa.

Lado, ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske, simbol je i sinonim folklorne umjetnosti na najvišoj profesionalnoj razini. Lado je institucija koja ispunjava važnu misiju prikupljanja, čuvanja i revitaliziranja narodnog blaga, pravi živi muzej, ali i škola. Sama institucija utemeljena je još 1949. godine, ukazom Vlade Narodne Republike Hrvatske, pod imenom Državni zbor narodnih plesova i pjesama. Nastupi plesnog ansambla, orkestra i zbora redovito pršte od života i oduševljenja koje se prenosi s generacije na generaciju. Njihovi su nastupi prava eksplozija boja, pokreta i zvuka, ali ujedno i krajnji rezultat nevidljivog i najčešće samozatajnog rada etnologa, etnokoreologa i koreografa, etnomuzikologa, skladatelja, aranžera, dirigenata...

Svaki nastup Lada ujedno je i živopisna izložba narodnih nošnji, godinama prikupljanih, čuvanih, obnavljanih. Kako u bivšoj, tako i sadašnjoj državi, Lado je jedan od najboljih i najagilnijih kulturnih ambasadora, oduševljavajući na svojim gostovanjima i turnejama publiku širom svijeta.

Sve to što je Lado u Hrvatskoj, u Poljskoj je ansambl Šlask. Kao što je u Lado ugrađeno veliko znanje, ljubav i rad Zvonimira Ljevakovića, potom Ivana Ivančana i njihovih nasljednika, tako je poljski ansambl izrastao na radu i ljubavi Stanislawa Hadvne i njegove dugogodišnje suradnice Ehvire Kaminske. S obzirom na veličinu Poljske i brojnost Poljaka, ne čudi što brojnošću članova i zaposlenika Šlask nadmašuje naš Lado. Poljski ansambl također je ambasador bogate i raznovrsne poljske narodne kulture i blaga koji se može podičiti s oko osam tisuća nastupa pred oko 25 milijuna gledatelja u 44 zemlje svijeta na pet kontinenata. Već samo gostovanje Šlaska u punom sastavu, sa stotinjak izvođača, bilo bi jamstvo izuzetnog doživljaja.

Međutim, publiku na samom početku sezone Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, 17. rujna očekuje i nešto više: zajednički poljsko-hrvatski spektakl, ne sportsko, nego kulturno i prijateljsko nadmetanje Šlaska i Lada, dva vrhunska ansambla koji će se predstaviti najreprezentativnijim točkama svojih brojnih programa. Sasvim sigurno će jedni druge nadahnuti i potaknuti da daju sve od sebe pred publikom koja će moći usporediti ne samo bogatu narodnu baštinu dvaju naroda, nego i izvedbenu razinu njihovih nacionalnih ansambala. Gostovanje Šlaska u Zagrebu dio je velikog jednogodišnjeg projekta u kojem su sudjelovali i nacionalni folklorni ansambli Slovačke i Mađarske. Nije riječ samo o koncertima nego i o radionicama u kojima su stručnjaci iz četiriju država razmjenjivali iskustva. Pripremili najjače adute Poljski ansambl u Zagreb dolazi s opsežnim programom koji će predstaviti široku lepezu tradicije raznih krajeva i iz različitih povijesnih razdoblja Poljske, uključujući polke i mazurke, pjesme i plesove poljskih ravnica i planinskih krajeva.

Lado će na sličan način predstaviti bogatstvo raznolikosti narodne umjetnosti hrvatskih krajeva izborom najreprezentativnijih točaka iz svog programa Ispod duba stoljetnoga. U kozmopolitskom duhu engleski naziv projekta i turneje Šlaska Hello, hello, folks, ujedno je i srdačan poziv na folklorni i kulturni spektakl bez premca.

(Izvor: Branimir Pofuk, Večernji list, 7. rujna 2017.)