Novosti

1. listopada 2019.

Posveta velikanu godinu dana nakon njegove smrti

Na današnji dan, 1. listopada, prije godinu dana, u 95. godini svijet je napustio francusko-armenski šansonijer, jedna od najpoznatijih glazbenih legendi zlatne ere – Charles Aznavour.
 
Uz glazbeno i glumački talentirane roditelje, uvijek vedre armenske imigrante koji su u Parizu vodili restorančić Le Caucase (Kavkaz), popularan među umjetnicima, Charles je već u dobi od 9 godina napustio školu i počeo nastupati – glumio je, plesao i pjevao.
Dug i trnovit put do uspjeha započeo je kritikama na račun njegova izgleda: zamjerali su mu prevelik nos, nizak rast, grozan glas, čudnovate naslove pjesama…
Tek desetljeće nakon što ga je Edith Piaf pozvala da joj bude pomoćnik te joj napiše par pjesama i pridruži joj se na turneji u SAD-u, da bi kasnije, postao i njezin menadžer, vrata su mu se počela otvarati. S mladim pijanistom Pierreom Rocheom Charles je nastupao na turneji po SAD-u.
Godine 1956. na koncertu u Casablanci publika je tako snažno reagirala na njegove pjesme, da ga je to odmah lansiralo u zvijezde. Imao je više nastupa u Olympiji, a 1963. nastupio je u Carnegie Hallu. Svijet je napokon počeo istinski slušati i duboko proživljavati njegove melodije i stihove.
Bio je među prvima koji je pjevao o tadašnjim tabuima, golicavim temama i marginaliziranim skupinama: seksu, homoseksualizmu, transvestitima, gluhoći, starenju i prolaznosti života, umjetnicima, ekologiji…
Snimio je više od 1200 pjesama koje je pjevao na osam jezika, prodao 180 milijuna nosača zvuka, napisao stotine pjesama za druge izvođače, glumio u više od 80 filmova … Bio je aktivist, dobrotvor, borac za prava, diplomat, pisac, dobitnik najviše državne nagrade Nacionalni junak Armenije, počasnog doktorata...
 
CNN je tog francuskog Sinatru, kako su ga mnogi nazivali, proglasio zabavljačem 20. stoljeća, a milijuni ljudi vječno će pamtiti njegove pjesme i neke od najljepših stihova napisanih u posljednjih 100 godina.
 
Vodećem francuskom glazbenom ambasadoru divili su se i cijenili ga razni umjetnici, od Boba Dylana do Elvisa Costella. Francuski pjesnik i filmaš Jean Cocteau, govoreći o Aznavourovu stilu, rekao je: „Prije Aznavoura, očaj je bio nepopularan.“
 
U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupio je davne 1977. godine, održavši 3 uzastopna koncerta – 24., 25. i 26. rujna.
Hommage velikom umjetniku i majstoru stiha u obliku vrhunske glazbene predstave pod nazivom Formidable! Aznavour: The Story of a Legend održat će se 22. prosinca u Lisinskom, u izvedbi ansambla i pjevača Julesa Grisona, jednog od najdarovitijih scenskih umjetnika njegove generacije. Producentskog posla primio se svjetski priznat producent Gil Marsalla, kojemu je sam Aznavour, vidjevši Marsallin spektakularni mjuzikl Piaf! The Show, dao blagoslov za taj projekt.
Ovaj veličanstven show s izrazitim pijetetom pronosi Aznavourove melodije slaveći njegov život i, riječima kritičara Radio Canade, to je „pravi dragulj na koji bi i sam Charles Aznavour bio ponosan“.  
Ulaznice po cijenama od 200 do 330 kn dostupne su na blagajnama Lisinskom te online.