Novosti

5. lipnja 2017.

Pat Metheny prošetao od oskarovskog Birdmana do davnog Bowieja

Gitaristička superzvijezda jazza nagrađena s 20 Grammyja je u dva i pol sata koncerta izvela više od svojih dvadeset virtuoznih skladbi.

Ako postoji superzvijezda jazza, onda je to Pat Metheny. Ne samo zbog 20 osvojenih Grammyja, poznaje ga i široka publika. U petak se vratio u punu koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog gdje je prvi put gostovao krajem sedamdesetih, čega se kratkom govoru prisjetio i sam Metheny kojeg smo zadnji put u Zagrebu gledali prije šest godina. Ovoga puta bez novog albuma na tržištu, u programu pod uobičajenim nazivom An evening with Pat Metheny čuli smo sve samo ne običnu glazbu. Metheny se kao vlasnik bogatog prošlog kataloga odlučio za izvede skladbi koje nije često svirao, ali u novom ruhu i duhu. S promijenjenim sastavom, u kojem su neki od ponajboljih glazbenika današnjice briljirali uz ovacije publike. Prije svega radi se o bubnjaru Antoniju Sanchezu - autoru legendarne bubnjarske dionice iz filma Birdman nagrađenog Oscarom - te kontrabasistici Lindi Oh koja je u Zagrebu bila s Anat Cohen i klaviristu Gwilymu Simcocku koji je kod nas nastupio na jednoj Proljetnoj reviji jazza.

Prve ovacije došle su kad je Sanchez izveo temu iz Birdmana, a u iscrpnom programu od dvadeset skladbi Metheny je istaknuo nekoliko lica karijere, načina sviranja gitare i sjajnu interakciju s novom postavom. Od akustičnog uvoda na gitari Pikasso u više od dva i pol sata koncerta čuli smo fascinantno muziciranje, Methenyjeve duete sa svakim od glazbenika - How Insensitive Joaoa Gilberta s Lindom Oh, poznatu Phase Dance Pat Metheny Groupa s klaviristom, Question and Answer sa Sanchezom - uključujući i akustični blok u kojem je dotaknuo i prearanžiranu This Is Not America, davnu suradnju s Davidom Bowiejem.

(Izvor: Večernji list, autor teksta Hrvoje Horvat, Autor fotografija: Tomislav Jagar, 5. lipnja 2017.)