Novosti

17. srpnja 2017.

Održana konferencija za medije povodom 51. Međunarodne smotre folklora

Međunarodna smotra folklora koja će se održati od 19. do 23. srpnja prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika.
Na konferenciji za medije su sudjelovali: Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj, Vidoslav Bagur, stručni savjetnik Međunarodne smotre folklora, Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja i Kristina Bugojević - Flegar, pomoćnica ravnatelja za službu zajedničkih poslova.
Međunarodna smotra folklora koja će se održavati od 19. do 23. srpnja 2017. prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. Smotra je dio svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a.
 
Ovogodišnja Smotra posvećena je etnografskoj baštini Banovine i Pounja, s obližnjim Pokupljem i Posavinom, specifičnim načinima pjevanja i plesa, običajima te rukotvorstvu, vrlo raznolikom i bogatom, a dosad premalo poznatom hrvatskoj javnosti. Uz sudionike iz Sisačko-moslavačke županije, nastupaju i skupine iz drugih krajeva Hrvatske i ansambli iz Argentine, Brazila, Indonezije, Iraka, Italije, Makedonije, Paragvaja, SAD-a, Španjolske i Turske.
 
Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, Smotra je 2014. godine proglašena festivalskom priredbom nacionalnog značenja.
 
Ovogodišnju, 51. Međunarodnu smotru folkora (MSF) čine scenske priredbe, radionice, koncerti, nedjeljni večernji mimohod sa Zrinjevca na Trg bana Jelačića (23. 7. u 19 sati), izložbe i susreti s izvođačima. Folklorna društva nastupaju u svečanom programu koji prikazuje etnografsku baštinu Banovine i Pounja (na Gradecu, u petak, 21. 7. u 21 sat). Prikazat će se specifični načini pjevanja i plesa, izvedbe običaja te rukotvorstvo, vrlo raznoliko i bogato, a dosad premalo poznato hrvatskoj javnosti.
 
Osim s Banovine i iz Pounja, na Smotri nastupaju folklorne skupine koje prikazuju različitost hrvatske etnografske baštine te Hrvati iz susjednih zemalja, ukupno 29 skupina. Jedanaest ansambala predstavlja baštinu drugih naroda i kultura – ove godine sedam ansambala s drugih kontinenata i četiri europska.
Među izvođačima su i sudionici koncerta pučkog pjevanja korizmene i pasionske tradicije Imotske krajine, u crkvi sv. Katarine, kojim se Smotra pridružuje proslavi 300. obljetnice oslobođenja Imotskoga od otomanske vlasti. Na Smotri će biti i sudionici koncerta etnoglazbe, polaznici međunarodnog etnoglazbenog kampa Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu.
 
Priredbe se održavaju na dvjema glavnim pozornicama: na Trgu bana Josipa Jelačića (svakoga dana prije podne i navečer) i na Gornjem gradu, na pozornici Gradec (večernje priredbe od petka do nedjelje). Nakon priredbi na Gradecu, slijede plesne radionice u kojima sudjeluju izvođači i publika, a ostale plesne radionice održavaju se u Gornjogradskoj gimnaziji. Publika se sa sudionicima Smotre susreće i u Zagrebačkom plesnom centru. Crkveni pjevači uz sve druge izvođače pjevat će i na nedjeljnoj misi u zagrebačkoj katedrali.
              
Osim na gradskim pozornicama, sudionici iz inozemstva nastupaju i u dvorcu Erdödy u Kerestincu (Sveta Nedelja) te na pozornicama u Vrbovcu i Zaprešiću, kao i na suradnom međunarodnom festivalu u Beltincima u Sloveniji.
 
U Etnografskom muzeju postavljena je izložba etnografskih predmeta Fragmenti života Banovine i Pounja, u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji i pojedincima toga kraja, dok je u Etno Art galeriji Posudionice postavljena izložba fotografija Makedonske narodne nošnje u starim okvirima, u suradnji s gostujućim ansamblom iz Makedonije. S Društvom Terra banalis ususret Smotri u prostorijama Matice hrvatske održan je okrugli stol Povijest i etnografija Banovine, Pounja i Pokuplja pa je baština toga područja s prilozima arheologa, povjesničara, etnologa, folklorista, etnomuzikologa i etnokoreologa prikazana interdisciplinarno.
 
Također ususret Smotri organizirano je predstavljanje Petrinjskih betlemaša upisanih u Registar kulturnih dobara RH, uz tribinu o pučkom kazalištu uz članove Udruge Đeram iz Dragotinaca pokraj Petrinje, u Mađarskom institutu Balassi u Zagrebu.
 
Međunarodna suradnja ostvarila se i na radionici i koncertu Zvuci prijateljstva organiziranom 12. svibnja 2017. u Etnografskom muzeju. Japanski i hrvatski glazbenici svirali su japanske flaute shinobue i noh te hrvatske gajde, dude i ostale tradicijske instrumente.
 
Uz izložbu narodnih nošnji, predstavljanje ručnog rada i Kulturno-umjetničkog društva „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića, ususret (21. – 24. 3.) i tijekom Smotre, na Trgu bana Josipa Jelačića ostvarila su se i dva sajma tradicijskih obrta i suvenira.
 
Detaljne informacije i program možete pronaći na mrežnoj stranici www.msf.hr
 
Autor fotografija: Buga Cvjetanović