Novosti

2. prosinca 2019.

Na današnji dan prije 10 godina napustio nas je Vjekoslav Šutej

U povodu godišnjice smrti velikog dirigenta i umjetnika, na društvenim se mrežama emotivnom objavom oglasila njegova supruga Ivana.
 
Pred 10 godina, posljednji je put stao za pult i dirigirao. Tada još nitko nije bio siguran je li bolest iza njega. Puno puta su me pitali i prijatelji i poznanici pa i potpuni stranci, je li baš morao dirigirati taj koncert? Je li bi možda bilo drugačije da nije? Nikad nisam trebala razmisliti ni sekundu oko odgovora, jer je odgovor za njega bio samo jedan mogući - naravno da je morao.
Dirigiranje i davanje sebe kroz muziku, njemu je bilo jednako kao disanje. I put bolesti nakon koncerta bi bio jednak i da koncerta nije bilo, jer ta bolest je neumoljiva i neizbirljiva. A ovako smo svi koji smo bili na koncertu ponijeli komadić njega, njegove energije, njegove ljubavi sa sobom doma i pohranili zauvijek.
Danas je 10 godina otkada je posljednji put udahnuo i sklopio oči. I ostavio svu svoju ljubav nama...  10...“, napisala je Ivana Šutej. 
 
Desetu godišnjicu maestrove smrti prigodnim objavama na društvenim mrežama obilježili su Hrvatsko narodno kazalište Split i Hrvatska radiotelevizija te Điđijevi suradnici, prijatelji i kolege. 
 
U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskom 14. će se prosinca održati koncert U spomen na maestra Vjekoslava Šuteja na kojem će Zagrebačka filharmonija, Zbor Opere HNK u Zagrebu i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, uz soliste Krasimiru Stojanovu, Elenu Židkovu, Tomislava Mužeka i Marka Mimicu, pod ravnanjem nekadašnjeg Šutejeva studenta – maestra Ivana Repušića izvesti Rekvijem Giuseppea Verdija. 
 
Maestro Šutej rođen je 1951. godine u Rijeci. Roditelji su mu bili glazbenici koji su ga zarana uronili u svijet glazbe. Dirigiranje je studirao u Zagrebu kod Igora Gjadrova, a usavršavao se u Rimu kod Franca Ferrare. Bio je dirigent baletnih predstava u HNK Zagreb, a potkraj sedamdesetih godina prošloga stoljeća postao je prvi dirigent u splitskom HNK gdje se posvetio svojoj velikoj ljubavi – operi. Međunarodni uspon započinje američkim angažmanom, i to na festivalu Hollybush u New Jerseyu gdje je od 1989. do 1994. bio umjetnički direktor. Najvažniji inozemni angažman bila mu je pozicija šefa-dirigenta prestižnog venecijanskoga kazališta La Fenice gdje je premijerno postavio opere Evgenij Onjegin Rigoletto.

U Sevilli je osnovao Kraljevski simfonijski orkestar, bio je umjetnički direktor opere Houston Grand, a nastupao je kao gostujući dirigent po cijelome svijetu. Samo u Bečkoj državnoj operi dirigirao je više od stotinu izvedbi s najvećim opernim zvijezdama svijeta. Bio je i ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara, redoviti profesor dirigiranja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te šef-dirigent Zagrebačke filharmonije. Od 1992. do 1995. godine ravnao je Bečkim božićnim koncertima (Christmas in Vienna) s Bečkim simfoničarima, uz soliste kao što su Placido Domingo, Jose Carreras, Diana Ross, Dionne Warwick, Charles Aznavour, Natalie Cole...

Bolest je pokušao pobijediti transplantacijom koštane srži u Americi. Po povratku u Zagreb, dirigirao je Operom pod zvijezdama 4. lipnja 2009. godine u Lisinskom, nakon čega mu se stanje pogoršalo. Preminuo je na današnji dan 2009. godine. 
 
Vjekoslav Šutej dobitnik je nagrade Ordena grada Beča, Nagrade grada Zagreba i nagrade Milka Trnina, počasni je član Real Academije de Belles Artes i počasni građanin Seville. Godine 2010. posmrtno mu je dodijeljena nagrada Porin za životno djelo.