Novosti

3. prosinca 2016.

Marina Rebeka - iz Metropolitana u Lisinski

Zvijezda najvećih svjetskih opernih kuća, velika miljenica publike i kritike održala koncert za pamćenje.
 
Marina Rebeka, trenutno vlada scenom Bečke državne opere na čijim daskama izvodi po čemu je najpoznatija - ulogu Violette u Verdijevoj "Traviati".
 
U sklopu ciklusa Lisinski Arioso oživjela je  svjetlu stranu Verdijeva stvaralaštva u koji je uklopila i najbolje od Gounodovih francuskih djela, no nije zaboravila ni na bel canto i Puccinija. Odlučnu joj je podršku dao Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Michaela Balkea. Sam je program bio zanimljivo koncipiran - međusobno su se izmjenjivale izvedbe uvertira i arija. Tako je za sam početak izvedena Uvertira operi "Raymond", Ambroisea Thomasa nakon čega je zvijezda večeri izvela Margaretinu ariju o nakitu iz 2. čina opere "Faust" Charlesa Gounoda. Istu onu koju smo slušali i u izvedbi Marjukke Tepponen prije nekoliko tjedana na istoj pozornici.
 
Iz njenog lirskog soprana kojeg krasi velika fleksibilnost dopire toplina koja buntovno ne dopušta latvijskoj hladnoći da prevlada. S nevjerojatnom radošću izvodi arije, spretno kontrolira visine, koketno i razigrano sa sjajem u očima uživa unoseći se u različite heroine. 
Mladi dirigent Michael Balke sjedinio se sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije koji ga je prihvatio s velikim poštovanjem i dopustio mu da svoje viđenje živopisnih glazbenih djela predstavi publici. Tako su se posebno istakli izvedbom Uvertire operi "Sicilijanska večernja", Guiseppe Verdija. Obavijeno velom mistike, djelo skriva nepredvidljivu radnju koja je rezultat zrele faze velikog skladatelja. Odlučno i strastveno, bio je to uvod u bolero Elene iz 5. čina "Merce, dilette amiche" koji je Marina izvela crnim šalom prekrivajući blještavilo ukrasnih cirkona haljine. Melankolija koja je prisutna u primarno radosnoj ariji, ukrašena je vrhunski izvedenim koloraturama. Uslijedila je emotivna izvedba najmračnije arije te večeri "Dieu! Quel frisson court dans mes veines", arije Julije iz 4. čina opere Romeo i Julija Charlesa Gounoda.Hrabro je kročila i u dramski repertoar, izvedbom arije "Tacea la note placida" iz 1. čina Verdijeve opere Trubadur.Nakon što je Orkestar vrhunski izveo Uvertiru operi "Nabucco", Marina Rebeka, u raskošnoj haljini boje fuksije koju je dodatno isticalo blještavilo elegantnog nakita. Publika je imala priliku uživati u najboljem od najboljeg, uz mladenački polet i ljepotu glasa koji je na pragu ljepote i raskošnosti dramskih uloga. "O Mio Babbino Caro" Puccinija i "Meine Lippen, sie küssen so heiß" Lehara na bisu praćenom gromoglasnim ovacijama bile su šećer na kraju glazbenog spektakla kojem je bila čast, ali i veliki užitak prisustvovati.ntnog nakita, izvela najpoznatiju ariju Violette - "E strano, e strano... Follie, follie.. Sempre libera". 
 
(Izvor: portal www.soundgardian.com)