Novosti

10. listopada 2017.

Lisinski vas poziva na ovogodišnji 13. Festival hrvatske glazbe u Beču

Hrvatska glazba po trinaesti put u Beču
 
Ovogodišnji, 13. Festival hrvatske glazbe u Beču pokazatelj je vitalnosti nastojanja i želje da se bogata, iznimno raznolika i osebujna glazbena baština Republike Hrvatske i dalje predstavlja u jednom od najvećih glazbenih metropola svijeta. Program koji u kontinuitetu predstavlja bečkoj publici, u prestižnim koncertnim prostorima, hrvatske glazbenike i hrvatsku glazbu, u svim žanrovima i vrstama, od izvorne tradicijske, preko jazza i klasične glazbe, do novih glazbenih „podžanrova“ koji obuhvaćaju nove i orginalne glazbene fuzije svih navedenih vrsta, ove je godine od Koncertne direkcije Zagreb nasljedila Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.

Publika Festivala koju čine Bečani, ali i posjetitelji iz cijeloga svijeta, ima prilike upoznati i uživati u hrvatskoj glazbi iz svih razdoblja njezine povijesti. Festival hrvatske glazbe u Beču nesumnjivo je ne samo važna prezentacija hrvatske kulture i glazbe izvan granica zemlje, nego i znatno obogaćenje kulturne ponude jednoga od najvećih svjetskih glazbenih središta – grada Beča.

Ove godine Festival hrvatske glazbe predstavit će bečkoj publici dvije jedinstvene mlade hrvatske umjetnice izvanserijske klase, čiji će koncerti biti posebni doživljaji: Anu Vidović, nesvakidašnju umjetnicu, briljantnu gitaristicu koja recitalima oduševljava publiku i glazbenu kritiku na svim kontinentima, i Evelin Novak, vrhunsku sopranisticu, prvakinju Berlinske državne opere, novu zvijezdu europske i svjetske operne scene, u pratnji jednoga od najboljih njemačkih korepetitora, pijanista Matthiasa Samuila.

U velebnoj crkvi sv. Petra u srcu Beča nastupit će mladi hrvatski umjetnici: Komorni orkestar Muzičke akademije Zagreb i Mješoviti zbor Instituta za crkvenu glazbu, uz nadarene pjevače pod vodstvom dirigenta i skladatelja Zorana Novačića, čiji će Magnificat upravo bečka publika prva čuti. Na tom koncertu ujedno će se nakon više od dvjesto godina ponovno izvesti Tantum ergo, inspirativna sakralna skladba dubrovačkog plemića, političara i skladatelja s prijelaza 18. u 19. stoljeće – Antuna Sorkočevića.

Jedinstveni Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije koji se kontinuiranim sedamdesetogodišnjim djelovanjem ubraja u najdugovječnije jazz orkestre na svijetu, atraktivnim programom svjetski poznatih jazz-standarda i obrada izvornih tradicijskih hrvatskih napjeva, predstavit će se u jednom od najpoznatijih svjetskih džezističkih klubova – Jazz & Music Club 'Porgy & Bess'.

U Hrvatskom centru ove godine održat će se dva koncerta. Na prvom će se predstaviti dvojica mladih umjetnika kao Bow vs. Plectrum – „nova glazbena senzacija na hrvatskoj sceni“ – Filip Novosel (tambura, brač) i Tihomir Hojsak (kontrabas). Nesvakidašnji zvuk toga ansambla temelji se na spajanju instrumenata; kontrabasa sviranog gudalom (bow) i posve neobično ‒ tambure svirane nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom (plectrum). Duo kombinira stilove koji potječu iz etnoglazbe Balkana i Panonije te suvremenoga jazza.

Drugi koncert održat će Trio Mate Matišića, intelektualca renesansnog tipa, književnika, dramatičara, scenarista, ali i izvrsnog glazbenika! Matišićev trio (Mate Matišić, Jurica Štelma, Marko First) predstavit će svoje glazbene afinitete u širokom spektru: od gipsy-jazza do originalnih obrada tradicijskih izvornih napjeva u „multiinstrumentalnom ruhu“.

Dobri stari gost na Festivalu, sjajni hrvatski jazz-pijanist Matija Dedić ove će godine nastupiti s još dva glazbenika svjetskog formata: bubnjarom Geneom Jacksonom, jednim od najpoznatijih svjetskih jazz-glazbenika srednje generacije, te Jorisom Teepeom, nizozemskim basistom, koji već godinama živi u New Yorku i surađuje s najvećim imenima američke džezističke scene.

Dobro došli na ovogodišnji 13. Festival hrvatske glazbe u Beču!