Novosti

25. rujna 2017.

Lisinski Gaudeamus: Budućnost je u mladima!

Pobjednik Chopinovog natjecanja pijanist Seong-Jin Cho i pobjednik Humlova natjecanja violinist Luka Ljubas uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a za otvorenje ciklusa Lisinski Gaudeamus, 22.studenog 2017!

U novom ciklusu Lisinski Gaudeamus će se kao solisti, uz pratnju Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, predstaviti daroviti i uspješni domaći i inozemni glazbenici, laureati istaknutih međunarodnih natjecanja, među kojima su: Natjecanje P. I. Čajkovski, violinistička natjecanja Yehudi Menuhin i Vaclav Huml, pijanistička natjecanja Fryderyc Chopin i Ferruccio Busoni, Eurovizija mladih glazbenika, Tribina Darko Lukić i druga.

Na prvom koncertu iz ciklusa, 22. studenoga 2017., zagrebačkoj će se publici prvi put predstaviti pijanist Seong-Jin Cho. Taj iznimno talentirani mladi Korejac izvest će Chopinov Drugi koncert za glasovir i orkestar u f-molu, prizivajući u sjećanje izvedbu koja ga je vinula u sam vrh pijanističkog svijeta i osigurala mu pobjedu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Frédéric Chopin u Varšavi 2015. godine.

Iste večeri zazvučat će i Koncert za violinu i orkestar u D-duru P. I. Čajkovskog u izvedbi sjajnog mladog hrvatskog virtuoza Luke Ljubasa. Njegova pobjeda na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml, u veljači 2017., privukla je pozornost domaće i inozemne kulturne javnosti te otvorila vrata brojnim glazbenim suradnjama i gostovanjima.

U sljedećoj, 2018. godini, ciklus Lisinski Gaudeamus, Mladi i Lisinski od domaćih će umjetnika ugostiti vrhunske glazbenice: violončelisticu Laticu Anić te violinisticu Saru Domjanić, dok iz Poljske stiže mlada zvijezda, saksofonist Łukasz Dyczko, a iz Rumunjske Andrei Ionuţ Ioniţã, „jedan od najzanimljivijih čelista u posljednjem desetljeću“, prema pisanju dnevnog lista The Times.