Novosti

28. prosinca 2017.

Koncertni spektakli i mnogo smijeha obilježili su 2017. u Lisinskom

Ususret novoj godini i novim glazbeno-scenskim izazovima
 
Godinu 2017. zasigurno ćemo pamtiti po kombinaciji klasičnih programa i mnoštva novih inovativnih glazbenih događanja i u prostorima izvan Dvorane Lisinski.
 
U najljepšem koncertnom prostoru u Hrvatskoj, u godini na izmaku nastupile su najveće svjetske zvijezde. Novu sezonu otvorili smo spektakularnim gostovanjem Johna Malkovicha. Ciklus Lisinski subotom ugostio je i vrhunskog flautista Emmanuela Pahuda, mladu pijanističku zvijezdu Aljošu Jurinića, umjetnike milanskog opernog hrama ansambl Cameristi della Scala, orguljaša Thomasa Ospitala, Novosibirsku filharmoniju, Zbor Ruske patrijašije te već stare goste Budimpeštanski festivalski orkestar i jedinstvenog Ivu Pogorelića.
 
Pat Metheny, dobitnik čak dvadeset Grammyja, oduševio je zagrebačku publiku, a prave ovacije je doživio Zbor, balet i orkestar Crvene armije i to u dva navrata pred prepunom dvoranom. Izuzetno emotivan koncert priredio je kralj panove frule, Gheorghe Zamfir dok su nas Voronješke djevojke oduševile svojim tradicionalnim napjevima i plesovima.
 
Ciklus Lisinski arioso uspješno je nastavljen i u trećoj sezoni uz gostovanje najvećih svjetskih opernih zvijezda. Na pozornicu su stali operni velikani - Sonya Yoncheva, Marina Rebeka, Željko Lučić, Piotr Beczala, Charles Castronovo, Ekaterina Siurina i Bo Skovhus. Pomno odabranim programom, udahnuli su Lisinskom duh najpoznatijih svjetskih opernih kuća čiji su redoviti gosti.
 
Lisinski je odlučio glazbenu priču proširiti i van zidova zagrebačke dvorane, stoga je uz 400 koncerata u Dvorani održano još 50 koncerata izvan nje. Najljepšim su zvukovima tako bili ispunjeni i Guvernerova palača u Rijeci, zagrebački Klovićevi dvori te poznate bečke lokacije - Konzerthaus, Palača Eschenbach i klub Porgy&Bess. Duh tradicije Lisinski je Zagrebu predstavio kroz Međunarodnu smotru folklora, dok je ljeto u Klovićevim dvorima publika provela uz nezaboravne nastupe Tomislava Mužeka, Zagrebačkih solista, Capelle Cracoviensis te Karlheinz Miklin seksteta.
 
Pokrenuta su i dva nova ciklusa - Lisinski gaudeamus i Lisinski u Guvernerovoj palači. Lisinski Gaudeamus ugošćuje pobjednike glazbenih natjecanja, zvijezde budućnosti. Na prvom su koncertu nastupili poznati pijanist Seong-Jin Cho i violinist Luka Ljubas. U riječkoj su Guvernerovoj palači nastupili Aljoša Jurinić, Petrit Çeku, Kvartet Papandopulo i Zagrebački solisti.
 
Zabave u Lisinskom ni ove godine uistinu nije nedostajalo. Mjuzikl Pacijenti proslavio je već desetu izvedbu, a uz nastup grupe Colonia plesalo se pod maskama.
 
Najviše smijeha u Dvoranu unio je ove godine Ivan Šarić kojeg publika naprosto obožava. Doris Dragović je tri večeri do posljednjeg mjesta ispunila Veliku dvoranu. Na pozornici je zapjevao i Miroslav Škoro, a dvije večeri najljepših ljubavnih pjesama priredio je Sergej  Ćetković.
 
Za poseban doživljaj strastvenog fada pobrinula se Ana Moura. Jedno od najljepših iznenađenja priredila je Mia Dimšić koja je u rekordnom roku rasprodala Veliku dvoranu te održala Božićni koncert za male i velike. Najmlađe je u dva navrata oduševio i Jacques Houdek, posebnim programom "Kad si sretan". Za sam kraj godine publika je uživala uz Zvonka Bogdana i 21 tamburaša.
 
Zahvaljujemo Vam na povjerenju, uz obećanje da ćemo 2018. nadmašiti sva Vaša očekivanja!