Novosti

14. svibnja 2018.

Knjiga Ennija Stipčevića u izdanju MIC-a dobitnica Nagrade Josip Andreis

Na godišnjoj skupštini Hrvatskog društva skladatelja koja je održana 13. svibnja 2018. u Zagrebu, proglašeni su dobitnici nagrada Društva za 2017. godinu.
 
Među njima je i izdanje "Renesansna glazba i kultura u Hrvatskoj" Ennija Stipčevića u izdanju Muzičkog informativnog centra Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.
 
Knjiga Renesansna glazba i kultura u Hrvatskoj muzikologa Ennia Stipčevića objavljena je najprije na engleskom jeziku, u prijevodu Sonje Bašić (Renaissance Music and Culture, Turnhout: Brepols, 2016), a krajem 2017. Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Muzički informativni centar (urednica Jelena Vuković) otisnuli su hrvatsko izdanje knjige. Ova opsežna monografija prvi je sveobuhvatni sintetski pogled na renesansnu glazbu u hrvatskoj kulturi. Riječ je o opsežnoj knjizi, koja obuhvaća 334 stranice velikoga formata s 37 slikovnih priloga i dvadesetak stranica nota. Kroz deset poglavlja autor nastoji pratiti tragove renesansne glazbe u hrvatskim zemljama.
 
Knjiga je svojevrsni autorov životni work in progress, u kojeg su ugrađena neka od njegovih otkrića još iz studentskih dana (kao što je najraniji notni zapis hrvatskog plesa, zabilježen u lutnjističkoj tabulaturi) pa sve do autorovih recentnih otkrića prvih tiskanih djela Marina Držića. U svakom slučaju, riječ je o opsežnoj knjizi koja je doista epohalna studija o glazbenim i kulturnim pojavama u razdoblju renesanse u Hrvatskoj i kao takva postaje nezaobilazni izvor i referentna literatura za proučavanje razdoblja renesanse u najširim europskim razmjerima.