Novosti

24. rujna 2016.

Izložba Nenada Voriha - "Around the world"

Otvorenje izložbe Nenada Voriha "Around the world" od 24.09.2016. do 24.10.2016.
 
Umjetnik koji je u svom radu na specifičan način objedinio tradicionalnu  slikarsku disciplinu i tehnološko iskustvo suvremenih medija.

Povezujući u slici različite vidove stvarnosti, onu vidljivu, materijalnu stvarnost motiva i njegovu virtualnu predodžbu slikarskim alatima, Vorih je uspostavio nove estetske kriterije i proširio horizont djelovanja  u odnosu na klasično poimanje slikarske vedute, postavši jedan od ekskluzivnih protagonista tog žanra u suvremenom hrvatskom slikarstvu.

Vizure njegovih gradova često kao da izranjaju iz prostornih kozmogonijskih slika i isprepletenosti svjetova u kojima umjetnik vješto kombinira realizam figurativne forme i apstraktni ekspresionizam boje i slikarske geste, otvarajući perspektivu gigantskoj monumentalnosti doživljaja s elementima spiritualnog i manirističkog sagledavanja moderne zbilje...

Radovan Vuković

BIOGRAFIJA

Nenad Vorih je rođen 1. 8. 1963. godine u Zagrebu. Strast prema slikarstvu otkriva sa trinaest godina i od tada razvija svoj talent. Nakon uspješno završene srednje škole, 1983. godine upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski smjer. 1987. godine završava studij slikarstva u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. 1988 godine primljen je u Hrvatsko društvo likovnih umjetnika te iste godine ostvaruje status Samostalnog umjetnika pri Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika. 1993. godine uvršten je u Enciklopediju likovnih umjetnosti. Od svoje prve samostalne izložbe do danas, Vorih se kontinuirano bavi slikarstvom i aktivno sudjeluje na likovnoj sceni. Do sada je izlagao na više od šezdeset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Europi. Dobitnik je nagrada Grisia, Porin i Art Revolution Taipei 2015.