Novosti

28. travnja 2017.

Istaknuti hrvatski dirigent i ugledni sudionik hrvatskog glazbenog života Vladimir Benić preminuo u petak, 28. travnja 2017. godine

Maestro Benić bio je ravnatelj Opere Ivana pl. Zajca u Rijeci i Opere HNK-a u Zagrebu te umjetnički ravnatelj glazbene manifestacije Operna sezona Opatija – Pula – Rijeka. S Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog veže ga dugogodišnja suradnja.
 
Dvije godine Vladimir Benić bio je programski direktor Dvorane (1. 9. 1983. - 30. 4. 1985.), a kasnije je ravnajući koncertnom izvedbom opere Dorica pleše Krste Odaka u ciklusu Lisinski subotom 1988. godine, pokrenuo izvođenje vrijednih, no gotovo zaboravljenih opernih djela hrvatskih skladatelja. Maestro Benić s Lisinskim je bio vezan i kao dugogodišnji predsjednik Upravnog vijeća Međunarodnog dirigentskog natjecanja Lovro pl. Matačić koje se u Lisinskom održava od 1995. godine, a i jubilarnu, 50. obljetnicu umjetničkog rada obilježio je ravnajući Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije u Koncertnoj dvorani Lisinski 1998. godine. Za svoj dugogodišnji rad i postignuća maestro Vladimir Benić primio je brojne nagrade i priznanja u domovini i inozemstvu.