Novosti

7. svibnja 2019.

Ima li ljubavi bez zlobe? Lisinski najavio novu koncertnu sezonu!

Na današnjoj je novinskoj konferenciji ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević predstavio impresivnu koncertnu sezonu najpoznatijeg i najprestižnijeg ciklusa klasične glazbe u Hrvatskoj - Lisinski subotom.
 
U čast 200. rođendana velikana po kojem ovaj hram glazbe nosi ime, predstavljeno je čak šesnaest novih koncerata na kojima će zasjati najveće svjetske zvijezde klasične glazbe.
 
„Ponovno smo podigli letvicu, hrabro smo postavili veliki cilj! Pred nama je šesnaest koncerata, puno više nego u prethodnim sezonama, jer znamo, možemo i hoćemo. Takav bogat program Grad Zagreb zaslužuje. Devet velikih simfonijskih orkestara, što je svojevrsni rekord u povijesti Ciklusa, čak sedam zborova, deset dirigenata od kojih su svi šefovi dirigenti orkestara s kojima dolaze te čak trideset i tri solista iz jedanaest zemalja svijeta koji predstavljaju šest različitih instrumenata. Stvorili smo svjetsku glazbenu reprezentaciju u Lisinskom; Hrvatska je izbornik, a pobjeda je zagarantirana!“ ponosno je izjavio ravnatelj Dvorane Dražen Siriščević.
Filharmonija BBC-a, Kraljevski filharmonijski orkestar, Jevgenij Kisin, Ivo Pogorelić, Bečki simfoničari i Bečki dječaci samo su dio bogata programa koji publiku očekuje u novoj sezoni ciklusa Lisinski subotom u kojem se poseban naglasak stavlja na lik i djelo dvojice impresivnih skladatelja – Vatroslava Lisinskog i Ludwiga Van Beethovena; jedan slavi dvjestotu, a drugi dvjestopedesetu obljetnicu rođenja.
 
Slavljenički program započinje vatrenim dočekom vatrene sezone, Vatroslavu Lisinskom u čast. Lisinski 200 poseban je koncert u kojem će Simfonijski orkestar i zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Nikše Bareze uz istaknute soliste izvesti djela nesretno zapostavljenoga glazbenog velikana. Oživjet će značajno glazbeno nasljeđe skladatelja prve hrvatske opere.
 
„Jedan od najvećih umjetnika u Hrvata uopće, pred kraj života živio je u velikoj bijedi. Na nama je da se zapitamo koji je pravi razlog tome. Jesmo li mi danas vratili Lisinskom čast, shvatili vrijednost i značaj njegove pojave u našoj kulturi? Je li ostala samo ljubav, a zloba potpuno isčeznula? Što smo učinili za njegovu glazbu koja nas je svrstala u najnaprednije i najkulturnije narode toga vremena? „Ljubav i zloba“ druga je nacionalna opera u Slavena uopće. Za našega velikog umjetnika još uvijek nismo napravili sve što smo mogli i trebali“, izjavio je Davor Merkaš, muzikolog Muzičkog informativnog centra, osvrnuvši se na ponovno oživljavanje lika i djela Vatroslava Lisinskog čija je opera nadahnula program nove sezone imena „Ljubav bez zlobe?“
 
Nakon nastupa jednog od najcjenjenijih hrvatskih orkestara, 12. listopada 2019. godine uslijedit će nastup jednog od najcjenjenijih orkestara Velike Britanije. Jedan od vrhunaca nove koncertne sezone zasigurno je nastup Filharmonije BBC-a, pod ravnanjem njihova glavnoga gostujućeg dirigenta Johna Storgărdsa, uz jednog od trenutno najboljih i najtraženijih violončelista mlađega naraštaja - Kiana Soltanija.
 
Lisinski će ugostiti još britanskih legendi: Kraljevski filharmonijski orkestar koji će 28. ožujka 2020. pod ravnanjem šefa dirigenta Vasilija Petrenka prirediti nezaboravan doživljaj uz gostovanje jedne od najpoznatijih pijanistica današnjice, mlade Alice Sare Ott.
 
Svoj će premijerni nastup u novoj sezoni, 7. prosinca 2019., imati bugarski divovi - Sofijska filharmonija s raskošnim programom: Žar-pticom Stravinskog, Dvořákovom simfonijom Iz novoga svijeta i rapsodijom Vardar Vladigerova.
 
Ni Lisinski ne može bez Kineza. Prvi puta na pozornici Lisinskog, 18. travnja 2020. zasvirat će impresivna glazbena reprezentacija dalekoga istoka, Filharmonija iz Šangaja s djelima Rahmanjinova, Sibeliusa i kineskog skladatelja Juliana Yua.
 
Zvuk predivnog Beča zagrebačkoj će publici prenijeti pravi ambasadori kulture, Bečki simfoničari (25. siječnja 2020.), svojevrsna žila kucavica glazbenoga života ovoga značajnog grada te pod vodstvom šefa dirigenta Philippea Jordana izvesti velika remek-djela, Beethovenovu Petu i Šestu simfoniju. Šetnju austrijskom prijestolnicom nastavljaju kultni Bečki dječaci (15. veljače 2020.), jedan od najpoznatijih dječjih zborova na svijetu, čijem su uspjehu pridonijeli i hrvatski glazbenici – Lovro pl. Matačić i Max Emanuel Cenčić.
 
U čarobno doba Adventa , 21. prosinca 2019., u Lisinskom će gostovati naslovni orguljaš pariške katedrale Notre-Dame, Oliver Latry s orguljaškom gozbom na francuski način.
 
Veliki miljenik publike, maestro Ivan Repušić, na radost mnogih u novoj će sezoni nastupiti čak dva puta. Zagrebačkom filharmonijom, Zborom Hrvatske radiotelevizije i Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić ravnat će 14. prosinca kad će izvesti spektakularan Verdijev Rekvijem, uz gostovanje impresivne postave solista: Krasimire Stojanove, Elene Židkove, Tomislava Mužeka i Marka Mimice. 22. veljače 2020. dolazi sa svojim matičnim orkestrom, Orkestrom Minhenskoga radija, kojima će se na pozornici pridružiti Zbor Bavarskoga radija, solist: Kristina Kolar, Marija Kuhar Šoša, Anika Schlicht, Eric Laporte, Matija Meić i Ljubomir Puškarić, te naša pijanistička zvijezda Martina Filjak. Uz Beethovena, na programu će biti veličanstven Hrvatski glagoljaški rekvijem Igora Kuljerića.
 
Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić proslavit će suradnju s maestrom Dmitrijem Kitajenkom 4. travnja 2020., orguljaškom i orkestralnom senzacijom: Saint-Saënsovom Trećom simfonijom i grandioznim Berliozovim djelom Te Deum, a veliko slavlje, i to stote obljetnice djelovanja, očekuje Zagrebački kvartet (30. studenoga 2019.), uz posebne goste Zagrebačke soliste, gitarista Srđana Bulata i pijanista Filipa Faka i praizvedbu Drugoga gudačkog kvarteta Srđana Dedića.
 
Orkestar i zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu svoje će kvalitete pokazati čak dva puta: 9. studenoga 2019. pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvode legendarnu Beethovenovu Devetu simfoniju u d-molu op. 125., dok za 25. travnja 2020. pripremaju poseban program pod nazivom “Židovska rapsodija” s djelima Bjelinskog, Gershwina i Bernsteina!
 
Ciklus će zatvoriti tradicionalan koncert zaštitnoga znaka programa Lisinski subotom - legendarnog Ive Pogorelića 16. svibnja 2020. uz djela Bacha, Beethovena, Chopina i Ravela.
 
Uz ravnatelja Siriščevića, novinarima se obratio muzikolog Davor Merkaš u povodu obljetnice rođenja Lisinskog te proslavljeni tenor Tomislav Mužek, koji je predstavio prvi program predstojećeg ciklusa Lisinski 200.
 
Okupljenima se obratio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je izrazio ponos i zadovoljstvo što Zagreb ugošćuje toliko sjajnih orkestara, ansambala, solista i dirigenata te istaknuo: „Bio sam prijatelj Vjekoslava Šuteja, ponosan sam na to jer je bio velik čovjek i velik dirigent. Drago mi je da se nova bogata sezona Lisinski subotom poklapa s dvjestotom obljetnicom rođenja Vatroslava Lisinskog za kojeg s punim pravom mogu reći da je otac svih hrvatskih skladatelja. Najkvalitetnija glazba i dalje će odzvanjati najboljim hramom glazbe.“
 
Na samom završetku, ravnatelj Siriščević zahvalio je sponzorima Dvorane: Croatia osiguranju, OTP banci, Autowillu, Podravki, Carlsbergu i Hrvatskom telekomu, a zajedno s Tomislavom Mužekem najavio je koncert Mužek i Trio koji će se održati 26. svibnja. Kao najavu koncerta, ali i nove sezone ciklusa Lisinski subotom u kojoj nastupa dva puta, Tomislav Mužek je uz klavirsku pratnju Tomislava Modrića izveo skladbu Parlami d'amore Mariù