Novosti

7. travnja 2019.

Gidon Kremer i Kremerata Baltica nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog oduševili Lisinski

Jedan od najoriginalnijih violinista svoje generacije, Gidon Kremer, nastupio je u Lisinskom uz najbolje mlade glazbenike Baltika okupljene u cijenjenom orkestru Kremerata Baltica
 
Veličina i utjecaj Gidona Kremera na svjetsku scenu su neupitni - njegov dugogodišnji rad inspirirao je mnoge, dok je kreativnost njegove glazbene vizije nepresušan izvor nesvakidašnjih ideja i zanimljivih projekata od kojih je jedan takav predstavljen zagrebačkoj publici u sklopu ciklusa Lisinski subotom.
 
Haydnovih Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu te Šostakovičev posljednji Gudački kvartet u es-molu op. 144 isprepleteni su činili kompaktnu cjelinu, obogaćeni riječima velikana kao što su Stephen Hawking i Steve Jobs, čime su odaslali poruku važnosti i prolaznosti ljudskog života. Jedinstvo dvaju djela različitih epoha dalo je novu perspektivu, drugačiji doživljaj i snažnu emotivnu poruku koja je zaradila veliki aplauz podrške.
 
Kremerata Baltica oduševila je publiku kvalitetom izvedbe te baršunastim, istančanim tonom te sinergijom kakva se uistinu rijetko viđa. Mladi glazbenici pod umjetničkim su vodstvom Gidona Kremera duboko ušli i u najmanji detalj djela kako bi reproducirali visoku razinu glazbene kvalitete. Timski rad i razumijevanje Kremerove inspirativne ideje rezultira kolektivnom sviješću u korist glazbe i djela koje se dubinski proživljava.
 
Solističke dionice na violini Nicole Amatija iz 1641. bile su dragocjeni trenutci u kojima je Kremer nenametljivo, prirodno i opušteno stvorio eleganciju zvuka koja jednako lijepo djeluje u bečkoj klasici i suvremenom zvuku, ležerno se nastavljajući na preciznost i specifičnu toplinu boje orkestra. Međusobna komunikacija glazbenika bila je na visokoj razini, što je bio dodatan razlog zbog kojeg je ovakav projekt bilo moguće realizirati i predstaviti samu srž ideje na najkvalitetniji mogući način.
 
Publika ciklusa Lisinski subotom još je jednom dobila priliku uživati u izvedbi najpoznatijih i najboljih svjetskih glazbenika, a originalan spoj životne mudrosti i glazbene umjetnosti nesvakidašnji je pristup klasičnom programu koji je izazvao izuzetno pozitivne reakcije.
 
Program se nastavlja već 13. travnja gostovanjem violinista Sergeja Krylova i Litavskog komornog orkestra.
 
Foto: Tugomir Hrabrić