Novosti

10. prosinca 2016.

Genij violine i čudesan orkestar u Lisinskom

Orkestar pod ravnanjem Ivána Fischera dovodi solista Kavakosa.
 
Koncert koji slijedi u ciklusu Lisinski subotom bit će zvjezdani trenutak i jedan od vrhunaca zagrebačke koncertne sezone. Budimpeštanski festivalski orkestar pod ravnanjem maestra Ivána Fischera čak se i prema najizbirljivijim anketama redovito nalazi na popisu deset najboljih simfonijskih orkestara. Jednako tako grčki virtuoz Leonidas Kavakos već je godinama sa svojom violinom jedan od vladara glazbenog svijeta zbog svoje iznimne sviračke tehnike, duboke umjetničke senzibilnosti, ali i inteligencije s kojom ponire u svako djelo. Ovu fenomenalnu kombinaciju vrhunskog solista, dirigenta i orkestra Zagreb će imati povlasticu čuti na kraju njihove zajedničke turneje koja ih neposredno prije lisinskog vodi u bečki Musikverein.
 
Od slavnih imena još je intrigantniji program u kojem otkrivaju naizgled nepostojeće veze između dvojice genija: Franza Schuberta i Bѐle Bartóka. Istraživanje veza između stilova i epoha koje su svojim djelima označili austrijski i mađarski skladatelj, u drugom će se dijelu nastaviti Bartókovim Mađarskim skicama nadahnutima folklornim blagom i Schubertovom, u Mozartovu stilu skladanom Petom simfonijom u B-duru. Uoči gostovanja, Kavakos je govorio o svojim dubokim vezama s bogatom mađarskom glazbenom kulturom i tradicijom, koju iznimno poštuje i zbog velike uloge koju je u njegovoj umjetničkoj formaciji imao znameniti mađarski pijanist i pedagog Ferenc Rados.
-Svirati s Budimpeštanskim festivalskim orkestrom posebno je iskustvo jer oni znaju sve o glazbi – rekao je veliki solist.
 
(Izvor: Večernji list)