Novosti

5. lipnja 2017.

Folklorni ansambli Sląsk i LADO održat će zajednički koncert u Lisinskom

Čarolija poljsko - hrvatskog valcera, neki od najljepših poljskih tradicijskih plesova, kao i najreprezentativnije točke s Ladova programa "Ispod duba stoljetnoga" izvodit će se 17. rujna 2017.
 
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO odazvao se pozivu poljskog Nacionalnog ansambla plesova i pjesama Śląsk za sudjelovanje u projektu pod nazivom Helokanie i njezine korelacije u državama južne Europe. Tijekom održavanja seminara u prostorijama Ansambla LADO , polaznici iz ansambala dviju zemalja razmijenili su iskustvo izvođenja tradicijskih načina pjevanja. Izvođači Ansambla Śląsk su savladali tehniku ojkanja, najstarijeg oblika arhaičnog, tradicijskog pjevanja na hrvatskim područjima koje po etnografskoj podjeli spadaju u područje dinarskog areala – Dalmatinskog zaleđa, Ravnih Kotara, Bukovice, Podvelebitskog kraja, Like, Korduna i Karlovačkog područja te je ujedno uvršteno na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine pri UNESCO-u. Solistice Ansambla LADO su naučile pjesmu „Helokanie“, jednu od najpoznatijih pjesama na repertoaru Ansambla Śląsk. Koncert će biti rezultat suradnje ovog projekta kojim se prikazuju kulturne različitosti i osobitosti Poljske, Hrvatske, Slovačke i Mađarske. (Izvor teksta:www.lado.hr)
 
Koliko je Ansambl LADO profesionalan u izvođenju glazbene i plesne tradicije svjedoče i međunarodne kritike i osvrti:
 
“Pravi je užitak gledati šarene, svečane, originalne nošnje, kao i dekorativne plesove, bogate figurama, koji su izvedeni s toliko prirodnosti i ljupkosti da se u njih prirodno uklopila savršena preciznost kolektiva, virtuozna tehnika nogu i ostali tjelesni izražajni elementi."
Neue Zeit - Berlin, 1956.
 
“Naš kraljevski balet ne bi nikada mogao izvesti ove zamršene ritmove, ove promjene u ritmu, koje se katkada provode i bez glazbe...repertoar koraka je prebogat...a plesovi se isto toliko razlikuju po tipu kao i nošnje.”
Stockholms Tidningen - Stockholm, 1952.
 
Ulaznice za ovaj glazbeno - scenski spektakl osigurajte na blagajni Dvorane ili klikom na link: ulaznice.hr