Novosti

26. siječnja 2016.

Ekskluzivni intervju uoči koncerta Eline Garanče u Zagrebu

Lisinski se našao na popisu najprestižnijih europskih koncertnih dvorana koje svojoj publici nude nastupe najvećih opernih zvijezda današnjice.
 

Nakon nezaboravnog gala-koncerta opernih arija uz orkestar, koji je u Lisinskom održala prije tri godine, predivna mezzosopranistica ovaj će put održati recital solo popijevki Brahmsa, Duparca i Rahmanjinova. 

"Pamtim nevjerojatnu publiku koja me primila na najsrdačniji način. Uzbuđuje me to što ću se sada predstaviti u drugačijem repertoaru i vrlo se radujem ponovnom nastupu u Lisinskom i susretu s vašom publikom. To je za mene izazov. Uz to, koncert je između dvije operne produkcije, a ja nikada ne idem ravno iz jedne operne kuće u drugu. Treba mi promjena, kako glasu, tako i mozgu."

Elina Garanča u Zagreb dolazi između nastupa u Wertheru u Parizu i operi Robert Devereux u New Yorku.

" Za recital solo popijevki pripremam se kao i za operu. Najprije dugo biram pjesme, a onda ih učim napamet. Uvijek prvo biram tekstove i čitam ih kao poeziju, a onda dodajem glazbu. Tako postižem da mi riječi nikada ne dosade i da se veselim svakom novom koncertu na kojem ih pjevam. Recital zahtjeva veliku vokalnu i mentalnu izdržljivost. U operi nikada ne pjevate dva puta po 40 minuta bez prekida i malo koja operna uloga ima sat i pol glazbe samo za vas. Čovjek zaista mora biti u dobroj formi." 

Na pozornici Lisinskog pridružiti će joj se slavni pijanist Malcolm Martineau s kojim surađuje na svojim nastupima.

"Malcolm diše s pjevačem i smjesta osjeća svaku promjenu raspoloženja. Pomaže nam i to što oboje vidimo pjesme u slikama. Razgovaramo o bojama i ugođajima tih slika i onda jednostavno pjevamo zajedno. To je to, sve će kao i uvijek biti odlično."

Izvor: Večernji list