Novosti

23. listopada 2017.

Duhovna glazba ispunila Lisinski

Nakon prošlogodišnjeg gostovanja moskovskog Zbora ruske patrijaršije, ove je subote u Lisinskom nastupio još jedan ansambl izrastao iz jedinstvene tradicije ruskog duhovnog, liturgijskog i svjetovnog zborskog pjevanja.
 
Zbor je 1971. utemeljio mitropolit Nikodim s nakanom glazbenoga obogaćivanja i upotpunjavanja eparhijske proslave i svečanosti. Izvrsnost zbora, kojemu posebnu potporu daje i mitropolit Aleksej, poslije patrijarh Aleksej II., svjedoči među ostalim nastup na sceni Baleta Kirov i Sanktpeterburške državne kapele, kao i sudjelovanje u obilježavanju tisućite obljetnice Krštenja Rusije. Suvremenu povijest Zbora počinju pisati diplomanti Sanktpeterburške teološke akademije, 2008. godine, s kojima pod ravnanjem umjetničkog ravnatelja i dirigenta Jurija Gerasimova, paroha sanktpeterburške katedrale Preobraženja Gospodnjega, od 2010. počinje intenzivna koncertna i liturgijska aktivnost, kao i brojna gostovanja i turneje po Rusiji, ali i izvan nje.
 
Zbor svećenika Sanktpeterburške mitropolije nije samo jedan od brojnih glazbenih ansambala, nego i susretište paroha, revnih i privrženih pastira svojih parohija, koji predano naviještaju Božju riječ glazbom te iskazuju dubinu, snagu i ljepotu molitve. Oni služe, poučavaju i odgajaju te svojim pjevanjem i iskrenim propovijedanjem nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
 
foto: Tugomir Hrabrić