Novosti

8. ožujka 2018.

Donski kozaci, jedan od najpopularnijih ruskih plesnih i zborskih ansambala, 27. svibnja u Lisinskom

Nakon spektakularnog nastupa orkestra, zbora i baleta Crvene armije te Voronjeških djevojaka, pred nama je još jedan vrhunski umjetnički događaj.
 
„Donski kozaci“, Državni akademski ansambl pjesama i plesova Donske regije Rusije, čuvaju četiri stoljeća staru folklornu tradiciju kozačkog naroda koji je živio na prostranoj ravnici uz rijeku Don na južnim i istočnim granicama Rusije.
 
Riječ je o jednom od najpopularnijih plesnih i zborskih ansambala u Rusiji, poznatom po raskošnim, šarenim kostimima i vrhunskom glazbeno-scenskom programu. Izvode narodne pjesme i plesove regije u izvornom obliku, pažljivo odabrane iz prebogatog povijesnog naslijeđa.
Koncert uvijek počinje epskim uvodom. Drevne pjesme i kostimi uvode gledatelja u povijesnu atmosferu. Nakon toga pjesme postaju pokretnije, doimaju se lirskima, otvorenima, komičnima; imaju dodirnih točaka s plesovima. Na kraju – kao sintezu cijele povijesti – izvode zaglušujući ples sa sabljama, uz najsloženije trikove i silovitu energiju.
 
Ipak, kad je riječ o ansamblu, prije svega valja istaknuti zbor, on je nosilac temeljne dramaturške srži, glavne semantičke ideje, njegove filozofije. Plesna skupina je izraz velike emocionalne snage, njegove plastične ljepote, očaravajućeg šarma i pune izražajne scenske pojavnosti. Orkestar je element sile koja ujedinjuje, razvija i jača sve komponente i zbora i baleta, stvarajući cjelovitu, ravnomjernu, živopisnu izvedbu.
 
Prošlih je godina Ansambl pjesama i plesova donskih Kozaka dopunjen mladim, nadarenim pjevačima i plesačima. Koncertno su vrlo aktivni; svake godine sudjeluju na prestižnim ruskim i međunarodnim festivalima – u Smolensku, Krasnodaru, Volgogradu, Samari, Lugansku (u Ukrajini), Nazranu (u Ingušetiji) itd. Svrha djelovanja Državnog akademskog ansambla pjesama i plesova donskih Kozaka jest čuvanje i popularizacija istinske nacionalne kozačke umjetnosti. Da u tome itekako uspijevaju, pokazuju oduševljene reakcije gledatelja i medija.
 

Na pozornici Lisinskog nastupit će 27. svibnja.