Novosti

18. siječnja 2018.

Divanhana sevdahom najavila koncert u Lisinskom

Na konferenciji za novinare predstavljena „sevdah senzacija“, grupa Divanhana, u Lisinskom.
Divanhana izvodi tradicijsku glazbu u novim aranžmanima koji su nastali utjecajem jazza, popa i klasične glazbe 20. stoljeća. Namjera ansambla je njegovanje i predstavljanje ne samo urbane tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine nego i tradicionalne glazbe zemalja Balkana, posebno sevdalinke.
 
Njihov je veliki koncert u Lisinskom najavljen na konferenciji za novinare na kojoj su okupljeni stekli kratak uvid u ono što nas očekuje 24. veljače, kad zvukovi Divanhane ispune Lisinski. Predivne boje glasa iz kojega izvire toplina ljudske duše, Naida Čatić s velikim je osmijehom na licu izrazila uzbuđenje u povodu skorašnjeg, za njihovu karijeru iznimno važnog događaja.
 
Toga su jutra nastupili i u emisiji Hrvatske radiotelevizije, Dobro jutro, Hrvatska urednice Ane Milić, predstavivši se jednom od svojih najvećih uspješnica, pjesmom Nema ljepše cure od malene Đule.
 
"Mi smo potekli iz današnjega vremena; mladi smo ljudi i željeli smo sevdah približiti sebi, mladima. Otuda džez, elektronička glazba i pop-glazba koje smo dodali", rekao je klavijaturist  Neven Tunjić.
 
Na turneju "Zukva" krenuli su početkom 2016., što prati i istoimeni dokumentarni film koji je premijerno prikazan u Lisinskom. Donosi priče s istraživačima tradicije, ljudima iz struke, na sceni i iza kulisa. Priče s naizgled sasvim običnim ljudima isprepletene su u mrežu čije niti tvore to  etnomuzikološko i etnografsko dokumentarno filmsko ostvarenje.
 
"Zukva ima široku krošnju i duboke korijene, stoga smo u tome našli metaforu za ono što mi radimo. Bitno je reći da se na zukvu kaleme i ostale vrste, što i mi radimo s glazbom. Na nju dakle vežemo i ostale glazbene smjerove, kao što su džez, pop-glazba i klasična glazba. Na taj način dajemo nov prizvuk sevdahu, odnosno nečemu što već dugo živi", rekla je pjevačica sastava Divanhana Naida Čatić u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.
 
izvor: Scena.hr