Novosti

28. ožujka 2019.

Derviš i smrt – spektakularno baletno uprizorenje legendarnog romana u Lisinskom

Premijerno prikazan na Splitskom ljetu 2017. godine, balet Derviš i smrt na Velikoj će pozornici Lisinskog zaplesati 18. svibnja ove godine.
 
Svijet emocija izrađen plesom... Edina Papo / Dnevni avaz
Derviš i smrt za povijest! Bruno Lucić / Jutarnji list
Neodoljiv nebeski ples! Marija Živković / h-alter.org
Val aplauza obilježio predstavu! Jasenka Leskur-Staničić / Slobodna Dalmacija
 
Derviš i smrt, najpoznatiji roman Meše Selimovića, dobio je novu dimenziju. Djelo je već ranije doživjelo nekoliko kazališnih adaptacija, dok je ona filmska zaradila i nominaciju za Oscara. Baletno uprizorenje romana oduševilo je publiku i kritiku.
 
Pod koreografskom palicom Igora Kirova, uz mističnu glazbu Gorana Bojčevskog, baletni koraci vjerodostojno dočaravaju profinjenu introspekciju filozofskog romana, razmišljanja o životu ususret smrti, surovosti i duhovnosti, nepravdi i transcendenciji.
 
Libreto Saše Dimoskog u sinergiji glazbe, pokreta, kostima i scenografije... duboko je uronio u čudesan svijet Meše Selimovića. Publici vjerodostojno i detaljno dočarava unutarnja ljudska propitkivanja i prenosi radnju romana na sceni.
 
Glavni lik, Ahmeda Nurudina, utjelovljuje dvoje plesača. Njegovu vanjsku, tjelesnu stranu donosi zagrebački baletni prvak Tomislav Petranović, a onu unutarnju, duševnu, Ajla Kadrić.
 
Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega - da je svaki čovjek uvijek na gubitku! Tako počinje roman Derviš i smrt koji će zagrebačka publika moći uživo doživjeti i proživjeti uz baletni ansambl splitskog HNK-a 18. svibnja 2019. u Lisinskom.
 
Ulaznice po cijeni od 90, 120, 150 i 180 kn možete kupiti na www.lisinski.hr i na blagajnama Dvorane od ponedjeljka, 1. travnja.