Novosti

24. rujna 2019.

Ciklus Lisinski subotom otvara glazba Lisinskog

U subotu, 28. rujna očekuje nas večer reprezentativnih djela iz nevjerojatnog opusa prerano preminuloga glazbenog velikana
 
U povodu 200. godišnjice rođenja velikoga hrvatskog skladatelja, čije ime nosi prva koncertna dvorana u Hrvatskoj, koncert će održati Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije uz istaknute soliste, pod ravnanjem jednog od najvećih hrvatskih dirigenata – Nikše Bareze.
 
Glazbeno naslijeđe koje je Vatroslav Lisinski ostavio neprocjenjivo je i nezaobilazno u predstavljanju hrvatskoga nacionalnog identiteta, a umjetnički trag toga nesretno zapostavljenog glazbenog velikana vrlo je snažan, unatoč životnim nedaćama i neshvaćanju koji su ga pratili tijekom kratkog života.
 
U najavi koncerta maestro Bareza progovorio je i o umjetničkoj genijalnosti Lisinskog: „Mislim da je ideja koncerta puno dublja i puno važnija od same obljetnice rođenja. Baveći se tim programom, moram priznati da sam iskreno impresioniran kvalitetom te glazbe. Nije to samo hommage skladatelju, imat ćete priliku zaviriti u njegov radni stol, spoznati njegovu osobnost. Toliko ideja ima u tim djelima, toliko je znao što se može i što treba glazbom izraziti, ali se vide i maniristički trenutci kroz pozicije, modulacije. Sve skupa su to impozantna djela. Živio je kraće od Mozarta, a ostavio je jedan nevjerojatan opus. Pjesme koje su pune bola i gorčine; to je njegov svakodnevni život, autobiografske činjenice.“
 
Kao solisti nastupit će sopranistice Ivana Lazar, Anabela Barić i Marta Schwaiger, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenori Domagoj Dorotić i Ladislav Vrgoč, bariton Ljubomir Puškarić, bas Ivica Čikeš i pijanistica Zrinka Ivančić Cikojević.
 
U presjeku stvaralaštva Lisinskog sudjelovat će i glumci, koji će čitati njegova pisma, svjedočanstva i osvrte suvremenika.
 
Ulaznice po cijenama od 130, 170 i 210 kn dostupne su na www.lisinski.hr te na blagajnama Lisinskog.