Novosti

28. prosinca 2016.

Ciklus Lisinski subotom i dalje je najbolji u ponudi naše klasične glazbe

Intervju s ravnateljem Draženom Siriščevićem uoči obilježavanja Dana Dvorane.
 
Budimpeštanski festivalski orkestar sa dirigentom Ivanom Fischerom u Lisinskom će vjerojatno gostovati i sljedeće sezone. Glavna točka dnevnog reda svečane sjednice Upravnog vijeća Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, koja je održana ovaj tjedan kao posljednja u godini, bila je potvrda izbora Dražena Siriščevića za još jedan ravnateljski mandat. Nakon osam godina upravljanja kapitalnom zagrebačkom i hrvatskom glazbenom i kulturnom institucijom, Siriščević 2. veljače 2017. počinje svoj treći mandat, za koji je izabran bez konkurencije.
 
Što to znači da se nitko drugi nije javio za mjesto ravnatelja?
 
- Ili Lisinski više nikome nije zanimljiv ili su svi shvatili da je sadašnja ekipa toliko jaka da za novog čovjeka nema mjesta odgovara Siriščević kroz šalu, na koju je uvijek spreman. No, u tim šalama uvijek ima i najmanje pola istine. Dvorana doista posluje uspješno, a ovogodišnja bilanca, kojom će se Upravno vijeće baviti na svom prvom sastanku sljedeće godine, bit će pozitivna premda se dotacije iz godine u godinu smanjuju, a sponzori sve teže nalaze. Siriščević očito još nije potrošio svoju neiscrpnu pozitivnu energiju kojom kroz programe Lisinskog promovira glazbu koju i sam najviše voli, onu umjetničku, klasičnu. Ciklus Lisinski subotom i dalje je najbolje što se nudi s tog područja. Publika to prepoznaje, najveći dio ulaznica prodan je već u pretplati. Evo i sjajne programske vijesti: fantastičan Budimpeštanski festivalski orkestar sa svojim genijalnim dirigentom Ivanom Fischerom u Lisinskom će vrlo vjerojatno ponovno gostovati i sljedeće sezone. Prekršili zlatno pravilo - Inače se držimo zlatnog pravila da nikoga, ma koliko dobar i tražen bio, ne zovemo dvije sezone zaredom, ali njihov nedavni koncert s violinistom Leonidasom Kavakosom bio je izvan svih kategorija, kao i oduševljenje publike, pa smo odlučili učiniti iznimku - kaže Siriščević.
 
Ipak, ima i jedan poveliki, kako sam kaže, trn u srcu. To je ciklus Lisinski Arioso u kojem gostuju uistinu najveće operne zvijezde današnjice, ali interes je vrlo slab. - Oni koji su se dali nagovoriti da dođu na koncert nedavno su bili izvan sebe od oduševljenja nakon nastupa sopranistice Marine Rebeke, koja je došla u Lisinski ravno s pozornice Bečke državne opere. I glazbenici Simfonijskog orkestra HRT-a na svaki su njezin novi izlazak na pozornicu toptali nogama, što je uistinu rijetkost. Ali, ona je u Zagreb došla kao anonimus jer umjetnici poput nje i kultura koju ona predstavlja u našem su društvu, a pritom ponajprije mislim na medije, gurnuti na marginu. Na žalost, posljedica je toga slab rezultat na blagajni - požalio se Siriščević. No, i ovu priliku je iskoristio da pozove publiku na sljedeći koncert ciklusa Lisinski Arioso, koji u Zagreb dovodi jednog od trenutačno najvećih i najtraženijih tenora na svjetskim pozornicama, Poljaka Piotra Beczalu.
 
No, zato ulaznice u slobodnoj prodaji već pomalo nestaju za tradicionalni Dan dvorane, 29. prosinca, koji će ove godine biti u znaku Italije, s pobjednicom violinističkog natjecanja Paganini Francescom Dego i tenorom Walterom Fraccarom, uz iznenađenja koja Siriščević još čuva u rukavu, dok će u Maloj dvorani nastupiti mlada kantautorica Mija Dimšić s porukom svoje popularne pjesme Život nije siv.
 
Elaborat već postoji - Mi smo dokazali da imamo najbolji program i da održavamo svoja obećanja, ali glavni zadatak mog trećeg mandata bit će obnova same zgrade koja je jednostavno dotrajala, od klime do tehnike same pozornice. Elaborat u Gradu već postoji, a znamo i da nam za sve to treba oko 40 milijuna kuna - kaže Siriščević. - Ove smo godine već napravili velik zahvat i ispravili velik nedostatak dvorane tako što smo uredili tuševe i sanitarne čvorove u svim solističkim garderobama. Ali, neki dan, primjerice, nismo mogli podići rasvjetu na pozornicu zbog dotrajalosti mehanike. Nadam se da ćemo barem uspjeti spriječiti propadanje ove dvorane koju smo naslijedili od naših prethodnika - govori Siriščević i zaključuje kako će pokretačka misao i njegova trećeg mandata biti ta da se od kulture ne smije odustati i da se najbolji rezultati najbolje postižu tako što se k traži nemoguće.
 
(Izvor:Branimir Pofuk, Večernji list)