Događanja

26.
rujna 2015.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

VIVALDI - ČETIRI GODIŠNJA DOBA

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
120 kn
140 kn
160 kn
190 kn
Ulaznice
120,00 kn
140,00 kn
160,00 kn
190,00 kn
Vivaldijeva Godišnja doba sjajno odgovaraju temperamentu i mašti Mateja Meštrovića i njegovih glazbeničkih suradnika na ovom projektu. 
U njegovoj najnovijoj avanturi pridružit će mu se virtuoz violine Stefan Milenković i ansambl Zagrebačkih solista te udaraljkaški ansambl snažnog i zvučnog imena Sudar Percussion.

Kada jednom čujete prvi stavak Proljeća s promijenjenim ritmovima, postoji jedino opasnost da će vam nešto silno nedostajati u budućim "normalnim" izvedbama bez dodanih glazbala i nota. Meštrovićeva obrada Vivaldija je ritmička, ali i termička. U tom se loncu premještaju i harmonijske molekule stvarajući nove spojeve pa barokna adagia, kao u Ljetu, najednom postanu čisti jazz, prpošan valcer ili oboje istovremeno. 

Barokna Venecija je mjesto i vrijeme ekstremnih uzbuđenja i hedonističkih uživanja. Rekli bismo danas, čisti adrenalin. Upravo je takva glazba Antonija Vivaldija, upravo su takva njegova Godišnja doba. Nije nužno poremetiti pravilne ritmove tih dvanaest virtuoznih stavaka da bi se otključala ta naturalistička glazbena izložba jarkih boja. Često je dovoljno i jedno majstorsko gudalo. Ali, kada lijeva ruka Mateja Meštrovića baci mrežu u ta jezerca, pokazat će se da tu ima mnogo toga što još nismo ni čuli, ni vidjeli. 

Stefan Milenković, Zagrebački solisti, Sudar Percussion i Matej Meštrović zadovoljavaju i onaj osnovni i glavni uvjet koji mora ispuniti svatko tko se na ovaj način usudi i odluči poigrati s Vivaldijevim notama: svi su pošteni majstori svog umjetničkog zanata, svi su virtuozi.
 
Branimir Pofuk
Za pretplatnike ciklusa Lisinski subotom, Lisinski arioso i skupnu ulaznicu popust 20%. Studenti i učenici dva sata prije početka koncerta mogu kupiti ulaznicu po cijeni od 10 kn.