Događanja

17.
srpnja 2018.
Utorak u 21:00 sati
Mala dvorana

VEČERI NA GRIČU:
MARTINA FILJAK
MONIKA LESKOVAR
MARIJA PAVLOVIĆ

Utorak U 21:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
100 kn
Ulaznice
100,00 kn
MARIJA PAVLOVIĆ, klarinet
MONIKA LESKOVAR, violončelo
MARTINA FILJAK, glasovir
 
Program:
Ludwig van Beethoven: Trio za klarinet, glasovir i violončelo u B-duru, op. 11, Gassenhauer
Johannes Brahms: Trio za klarinet, glasovir i violončelo u a-molu, op. 114
 
Nezaboravna noć klasike i romantike! One su tri naljepša razloga za ovu čarobnu ljetnu večer na Griču. Tri dame - tri majstorice svog instrumenta zajedno na pozornici. Marija Pavlović, Martina Filjak i Monika Leskovar oduševit će vas virtuoznošću i tehnikom s kojom su postigle svjetske uspjehe.
 
Marija Pavlović diplomirala je klarinet na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, u klasi Milka Pravdića, te se usavršavala na salzburškom Mozarteumu u klasi Aloisa Brandhofera, gdje je zaslužila priznanje Würdigenpreiz Austrijskog ministarstva za znanost i kulturu u Beču. Dobitnica je brojnih nagrada i pobjednica niza međunarodnih natjecanja. Kao solistica, surađivala je s uglednim hrvatskim i inozemnim orkestrima i komornim ansamblima. Godine 2018. postaje Artist in Residence Dubrovačkog simfonijskog orkestra i utemeljuje novi festival Stradun Classic.
 
Violončelistica Monika Leskovar 1995. postala je najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu. Iza nje je bogata glazbena kerijera, a 2017. je postala docentica na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Ostvarila je uspješne suradnje s brojnim istaknutim glazbenicima (Valerij Gergijev, Itamar Golan, Tabe Zimmermann, Nikolai Znaider, Thomas Hengelbrock, Boris Berezovski, Krzysztof Penderecki, Sofia Gubaidulina, Jurij Bašmet, Julian Rachlin, Stefan Milenković, Mischa Maisky, Gidon Kremer, Mario Brunello, Patti Smith, Janine Jansen) te s komornim ansamblima i orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu. Muzicira na violončelu talijanskog majstora Mantegazze iz 1765. godine.
 
 „Umjetnica galvanizirajuće snage“ s „magnetskom scenskom prisutnošću“ neki su od opisa kojima svjetska kritika hvali jednu od najuspješnijih hrvatskih pijanistica, Martinu Filjak. Iako je osvojila niz nagrada na međunarodnim pijanističkim natjecanjima,  pozornost svjetske javnosti posebno je privukla 2009. kad je osvojila zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na međunarodnom natjecanju u Clevelandu te ubrzo prvi put u berlinskom Konzerthausu, bečkom Musikvereinu te dvorani Zankel u Carnegie Hallu. Njezin bogati repertoar obuhvaća literaturu od Bacha do Berija te više od trideset glasovirskih koncerata. Očekuju je prva gostovanja na pozornicama u Južnoj Koreji, Finskoj i Kolumbiji.
 
10% popusta na jednokratno plaćanje gotovinom 20% osobe s invaliditetom i pratnja; učenici, studenti, umirovljenici; pretplatnici ciklusa Lisinski subotom, skupni posjeti (više od 15 ulaznica)