Događanja

21.
ožujka 2020.
Subota u 20:00 sati
Velika dvorana

„VEČERAS JE NAŠA FEŠTA…“
VEČER DALMATINSKIH PJESAMA
- ODGOĐENO

Subota U 20:00
Velika dvorana
Organizator: Music Box d.o.o.
Odgođeno
Odgođeno

Prema preporuci Ministarstva zdravstva, koncert je odgođen, a novi će termin biti objavljen uskoro. Kupljene ulaznice vrijedit će i za nov termin događanja. 

Povrat novca za kupljene ulaznice vrši se na mjestu gdje je ulaznica i kupljena: na blagajni Lisinskog - od utorka, 14. travnja ili na ulaznice.hr, odnosno na podrska@ulaznice.hr. 

Organizator zahvaljuje na razumijevanju.

 

Za sve ljubitelje klapske glazbe dolazi još jedna glazbena poslastica: večer posvećena tradicionalnoj i suvremenoj klapskoj pjesmi koju će svojim glasovima i instrumentima uveličati predstavnici klapskog pjevanja. Svoju interpretaciju lokalne tradicije prikazat će kroz prizmu suvremenog, pop izričaja koji predstavlja novi smjer razvoja dalmatinskog klapskog pjevanja. 
Ovim projektom želi se pridonijeti očuvanju dalmatinske klapske pjesme, kao dijela nematerijalne kulturne i narodne baštine Hrvatske, koja je nepresušno vrelo inspiracije brojnih muzikologa, etnologa, skladatelja, glazbenika i glazbenih aranžera, a najviše ljubitelja klapske pjesme. Brojne generacije koje su stvarale ovu tradiciju doživljavale su klapu kao životnu filozofiju, bijeg od stvarnosti, nasušnu potrebu uzajamnosti, prijateljstva i komunikacije, a 2012. godine ova nematerijalna kulturna baština postavljena je na UNESCO-vu listu, što dodatno pridaje važnost njezinog očuvanja.
 
Ove godine na večeri dalmatinskih pjesama nastupaju:
 
KLAPA CAMBI
Klapa Cambi iz Splita priznato je ime u svijetu klapske glazbe. Njihov dugogodišnji kvalitetni rad, nebrojeni nastupi u Hrvatskoj i inozemstvu te brojne osvojene nagrade najbolje govore o zavidnoj razini klapske izvedbe i odličnom prijemu kod publike. Priča o klapi Cambi započela je njenim osnivanjem 1986. godine u Kaštel Kambelovcu, a ime joj potječe od  splitske plemićke obitelji Cambi koja je imala svoje posjede na području cijele Dalmacije. Klapa od 2007. godine djeluje sa sjedištem u Splitu. Jedna od najnagrađivanijih i najpopularnijih dalmatinskih klapa doživjela je kroz svoju povijest brojne promjene. Istodobno, klapa Cambi započinje suradnju s Gibonnijem, što je označeno kao revolucionarna prekretnica u klapskom svijetu koja je odredila budući tijek djelovanja klapskih skupina. Klapske skupine time prestaju izvoditi isključivo tradicionalne pjesme, a obradama popularnih skladbi mnogi mladi postaju istinskim zaljubljenicima u klapsku glazbu, što je dovelo do osnivanja velikog broja novih, kvalitetnih klapskih skupina.
 
KLAPA KUMPANJI
Klapa Kumpanji osnovana je 1995. godine u Blatu na Korčuli i otada bilježi brojna snimanja i uspješne koncerte u raznim gradovima, dvoranama, televizijskim i radio emisijama diljem Hrvatske i Europe. Osim dominantnog a capella pjevanja, klapa ima svoj mali mandolinski sastav. U klapi Kumpanji pjeva 9 pjevača, od toga ih 5 svira, a u sastavu su 3 mandoline, solo gitara, ritam gitara i bas gitara. Uz brojne i česte nastupe u Sloveniji, dobitnici su prve nagrade žirija međunarodnog festivala zborova u Veroni 1999. godine, a prva su i jedina klapa koja je nastupila u srcu Europske Unije, u Bruxellesu, Berlaymont 2006. godine. Pjesme i izvedbe klape Kumpanji već dugi niz godina slušaju i nagrađuju razni žiriji i publike mnogih hrvatskih festivala. Nositelji su više od trideset festivalskih nagrada i priznanja. 
 
TRIO GUŠT
Trio Gušt svoje korijene ima u splitskom KUD-u Filip Dević u čijem su narodnom orkestru svirali Želimir Dundić i Rade Konstantinović. Želimir je svirao violinu i mandolinu, a Rade harmoniku. Uz gitarista Željka Cvitanovića, osnovali su trio 1982. godine i počeli nastupati izvan KUD-a. Od 1983. nose ime Trio Gušt. Gitaristi su se često mijenjali, do 1989. kada im se pridružuje Gordan Šegvić koji postaje stalni član tria. Sva trojica su glazbeno školovani, a iskustvo su, osim u KUD-ovima, stjecali u raznim glazbenim sastavima, orkestru HNK-a itd. 
Izvode glazbu iz Hrvatske i okolnih zemalja, što im je dodatna kvaliteta i posebnost. Majstori su scenskog nastupa.
"Gušt svira sve vrste popularne glazbe, a njihova posebnost leži u činjenici što na dva načina interpretiraju glazbu. Prvi, električni, namijenjen je za izvođenje prvenstveno plesne glazbe, a drugi je onaj akustični, uživo.
 
Ulaznice su dostupne preko sustava Eventim, Ulaznice.hr i blagajne Lisinskog.
 
Studenti i umirovljenici ostvaruju popust od 10 %. Jednak popust ostvaruje se i gotovinskim plaćanjem.