Događanja

21.
siječnja 2018.
Nedjelja u 19:30 sati
Velika dvorana

STOTA OBLJETNICA ROĐENJA ANTONIA JANIGRA

Nedjelja U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Udruga Antonio Janigro
50 kn
100 kn
Ulaznice
50,00 kn
100,00 kn
Program: 
 
Kraći dokumentarni film o Antoniju Janigru i pozdravni govori predstavnika Grada, Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti, Muzičke akademije u Zagrebu, Zagrebačkih solista, Talijanskog kulturnog instituta, te gospodina Damira Janigra ( sina maestra Janigra)...
Autorica tog dijela programa bila bi Ivana Kocelj, ravnateljica Simfonijskog orkestra Hrvatske radio televizuje. Kao eminentnoj muzikologinji, a i djelatnici HRTa, njoj su najdostupniji dokumentarni filmski materijali iz arhive HRTa.
Program će voditi Anja Šovagović

Glazbeni dio ovog dijela programa čine Julius Berger izvodeči Bachovu Suitu za cello solo u G duru uz goste Ballet Astana iz Kazahstana.
Violončelist koji je ostvario svjetsku karijeru kao solist, Antonio Janigro je osnovao i proslavio ansambl Zagrebačkih solista, koji je desetljećima djelovao, a djeluje i danas kao ambasador Hrvatske kulture.

Program Zagrebačkih solista uz koje će kao solist nastupiti Thomas Demenga, sa djelima A Dvoraka. Ansambl će još izvesti kompozicije koje su najčešće bile na repertoaru ansambla u «zlatno» vrijeme maestra Janigra, a koje su pridonijele enormnom svjetskom uspjehu ansambla.
 
Nastup ansambla violončelista čiji su članovi vodeći hrvatski violončelisti, vođe dionica raznih orkestara, te bivši studenti maestra Janigra:
Julius Berger (Njemačka), Thomas Demenga (Švicarska), Michael Flaksman (SAD/Njemačka), Giovanni Ricciardi (Italija). Solistica uz ansambl je naša najrenomiranija umjetnica Monika Leskovar sa djelima R. Schumana i G. Sollime
 
«100 violončelista».
Iako je to organizacijski najkompliciraniji dio projekta, vrijedan je svakog truda. Samo sjećanje na zajednički nastup 100 mladih violončelista povodom 20 godišnjice Janigrove smrti, neizbrisivo je, i ostaviti će pozitivni trag u životima kako mladih izvođača, tako i svih nas koji tome pridonosimo.
 
SUDIONICI
Zagrebački solisti,
Ballet Astana (Kazahstan)
Julius Berger (Njemačka),
Thomas Demenga (Švicarska),
Monika Leskovar,
Ansambl violončelista,
100 cella