Događanja

02.
listopada 2018.
Utorak u 19:30 sati
Velika dvorana

SINFONIETTA CRACOVIA

Utorak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Ulaz uz pozivnicu
Ulaz uz pozivnicu
SINFONIETTA CRACOVIA
WALTER AUER, flauta
JUREK DYBAŁ, dirigent
 
Program:
Krzysztof Penderecki: Sinfonietta br. 3 za gudače
Frédéric Chopin: Varijacije na temu iz Rossinijeve Pepeljuge za flautu i gudački orkestar u E-duru, B. 9
Sergej Prokofjev: Sonata u D-duru za flautu i gudački orkestar, op. 94
Witold Lutosławski: Pet narodnih melodija
Antonín Dvořák: Serenada u E-duru za gudače, op. 22
Krzysztof Penderecki: Chaconne in memoria del Giovanni Paolo II / Chaconna u spomen na Ivana Pavla II.

Koncert se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba i Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske u povodu obilježavanja 20. godišnjice pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj.

Sinfonietta Cracovia vrhunski je komorni ansambl koji odlikuje iznimna preciznost i  profinjenost muziciranja, kao i fleksibilnost u promjeni sastava iz komornog u orkestralni. Počeci orkestra blisko su povezani s nastankom ansambla Mladi krakovski komorni glazbenici. Zahvaljujući izvanrednoj vještini i motiviranosti glazbenika te svježini njihove interpretacije, 1994. ansambl zaslužuje status gradskog ansambla i naziv „Orkestar kraljevskoga grada Krakova“. Djelovanje ansambla snažno podupiru glasoviti svjetski dirigent i skladatelj Krzysztof Penderecki sa suprugom Elżbietom. Sinfonietta Cracovia surađivala je s nizom glasovitih umjetnika iz cijeloga svijeta, među kojima su: Krzysztof Penderecki, Antoni Wit, Jerzy Maksymiuk, Lorin Maazel, Valerij Gergijev, Rudolf Buchbinder, Gidon Kremer, Maxim Vengerov, Rafael Payare, Gábor Boldoczki, Dmitry Sitkovetsky, Ilya Gringolts, Mischa Maisky, Julian Rachlin, Xavier de Maistre, Tabea Zimmermann, Grigorij Żyslin, Richard Galliano i drugi. Dvadeset godina djelovanja ansambla prožeto je umjetničkim vodstvom znamenitog violinista i pedagoga Roberta Kabare koji ga je doveo do umjetničke zrelosti. Od 2001. do 2009. prvi gostujući dirigent Orkestra bio je John Axelrod. Godine 2014. novo zanimljivo i dinamično poglavlje u povijesti ansambla počeo je pisati cijenjeni dirigent i glazbenik Bečke filharmonije te promicatelj kulturnog života, Jurek Dybał. Zahvaljujući njegovim nastojanjima, ansambl se angažirao u brojnim inovativnim projektima koji promiču novu glazbu (i ne samo nju), postupno rastući u jedan od najdinamičnijih europskih sastava, posebno cijenjen po svojim majstorskim izvedbama suvremene glazbe. Posljednjih godina Orkestar je intenzivirao svoju koncertnu djelatnost u domovini, ali i izvan njezinih granica. Ostvario je nastupe, među ostalim, u Kini, Nizozemskoj, Finskoj, Njemačkoj, Češkoj i Austriji. Jedno od najvažnijih postignuća Sinfoniette Cracovie je poljska premijera skladbe Concertino per tromba e orchestra Krzysztofa Pendereckog u nizu svjetskih praizvedbi, uz sudjelovanje mađarskoga glazbenika Gábora Boldoczkog, te snimanje nosača zvuka Oriental Trumpet Concertos (Sony Classical) pod ravnanjem Jureka Dybała. U siječnju 2017. album je dobio prestižnu diskografsku nagradu International Classical Music Award (u kategoriji suvremene glazbe) i nagradu ECHO Klassik. U suradnji s pijanistom Szymonom Nehringom, pod ravnanjem Krzysztofa Pendereckog i Jureka Dybała, nastao je album Fryderyk Chopin. Piano Concertos (DUX), nagrađen nagradama Pizzicato Supersonic, potom Joker časopisa Crescendo te nominacijom za International Classical Music Awards 2018. U travnju 2017. mjesto počasnog gostujućeg dirigenta Orkestra preuzeo je vrsni venezuelski dirigent svjetskoga glasa – Rafael Payare.
 
Austrijski glazbenik Walter Auer prvi je flautist Bečke filharmonije i Bečke državne opere. Predavač je na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču te gostujući profesor na Sveučilištu Shobi u Tokiju. Održava i majstorske tečajeve u Sjedinjenim Američkim Državama, u Australiji, Japanu i u Europi. Flautu je studirao u klasama Johannesa v. Kalckreutha u Klagenfurtu i Michaela Martina Koflera u Salzburgu, dvije godine bio je član Akademije Herbert von Karajan Berlinske filharmonije, no na njegov su umjetnički izraz najviše utjecali majstorski tečajevi s Aurèle Nicolet u Baselu. Profesionalnu karijeru počinje s Drezdenskom filharmonijom i NDR Radiophilharmonie Hannover. Na državnim i međunarodnim natjecanjima (Leoben, Cremona, Bonn i München) nagrađivan je i kao solist i kao komorni glazbenik. Solistički je nastupao uz Simfonijski orkestar Kiota, Orkestar Dohnányi iz Budimpešte, Nürnberšku filharmoniju, Sinfoniu Varsoviu, Capellu Istropolitanu, Akademski orkestar Ossiach i Bečke virtuoze. Kao solist nastupio je s Bečkom filharmonijom pod ravnanjem Daniela Barenboima. Iznimne napore ulaže u proširenje flautističkog repertoara, a poseban uspjeh postigle su transkripcije za flautu Chopinova glasovirskog trija, kao i uopće prve snimke djela talijanskog flautista i skladatelja Giulija Briccialdija. Blisko je surađivao s istaknutom austrijskom skladateljicom Lunom Alcalay. Godine 2011. praizveo je njemu posvećena djela: en passant za flautu solo u Cardiffu i Escapade za puhački kvintet u bečkom Musikvereinu. Walter Auer svira instrument Sankyo 24k Wernera Tomasija.
 
Jurek Dybał iznimno je cijenjen dirigent, organizator i dugogodišnji član Bečke filharmonije i Bečke državne opere. Od 2014. ravnatelj je i šef-dirigent ansambla Sinfonietta Cracovia. Također, utemeljitelj je i ravnatelj Međunarodnog festivala Krzysztof Pendereckipoziom 320 koji se održava u podzemlju povijesnog rudnika Guido u poljskom gradu Zabrze. Svojom karizmatičnošću, sceničnošću i otvorenošću privlači publiku koncertnih dvorana Europe, nastupajući s ansamblima kao što su: Wiener KammerOrchester, Wiener Concert-Verein, Bayerische Kammerphilharmonie, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Vienna Art Orchestra, Bayerische Kammerphilharmonie, simfonijski orkestri Kuopija, Tatarstana i Praškog radija, Sinfonia Varsovia, Poljski nacionalni radijski simfonijski orkestar, Šleski komorni orkestar, Komorni orkestar Leopoldinum iz Wrocława, filharmonijski orkestri Poznańa, Krakova i Łódźa itd. Surađivao je i s vrhunskim glazbenicima, među kojima su Jurij Bashmet, Gidon Kremer, Julian Rachlin, Gábor Boldoczki, Angela Hewitt, Mihaela Ursuleasa, Michel Lethiec, Georgijs Osokins, Martin Grubinger, Paul Meyer, Arto Noras, Erwin Schrott, Konstanty Andrzej Kulka i Xavier de Maistre. Na polju rane glazbe ostvario je suradnju s glasovitim ansamblima Concerto Köln i Les Musiciens du Louvre-Grenoble Marca Minkowskog. Ravnao je s više open-air i gala koncerata. Kao operni dirigent izvodio je različit repertoar, uključujući djela Glucka, Telemanna, Offenbacha i Frieda.
 
Ravnao je i scenskom adaptacijom Pendereckijeve opere Ubu Rex u izvedbi Šleske opere, koja je naišla na snažno odobravanje publike i glazbene kritike (nagrada Golden Masks Award, 2017.). Poznat je i iznimno cijenjen na polju žive izvedbe filmske glazbe. Autor je projekata multimedijskih izvedbi koje na nekonvencionalan način promiču glazbu XX. i XXI. stoljeća. Posvećen je promociji i popularizaciji poljske glazbe. Ravnao je i prvom poljskom izvedbom Adagia za gudače i sudjelovao u praizvedbi kvinteta Stranice iz nenapisanog dnevnika te Dua concertante Krzysztofa Pendereckog. Inicirao je bečku premijeru Uvertire Franciszeka Lessela i potaknuo članove Concerta Köln da na svoj repertoar  uvedu djelâ Grzegorza Gerwazyja Gorczyckog – „poljskog Händela“. Od 2010. do 2012. predavao je na Sveučilištu za glazbu u Dresdenu. Snimao je za njemački Sony Classical, poljski DUX, belgijski R.C.P. i za japansku diskografsku kuću Camerata, a nosači zvuka ostvareni u suradnji s ansamblom Sinfonietta Cracovia nagrađeni su uglednim međunarodnim diskografskim nagradama (International Classical Music Award, Echo Klassik, Pizzicato Supersonic Award, Joker Award). Dobitnik je i dviju nagrada Fryderyk Poljske diskografske akademije. Laureat je kulturne nagrade Złota Maska (2017.) ikazališne nagrade Jan Kiepura u kategoriji najbolji dirigent (2017.).