Događanja

08.
studenoga 2017.
Srijeda u 20:00 sati
Velika dvorana

SEVDAH U LISINSKOM

Srijeda U 20:00
Velika dvorana
Organizator: Udruga "Nala"
110 kn
130 kn
150 kn
Ulaznice
110,00 kn
130,00 kn
150,00 kn

Tradicionalni koncert Sevdaha u Zagrebu

Jedinstveni koncertni program „SEVDAH U LISINSKOM“ ove godine održava se već jedanaesti put i nema sumnje da će i na toj izvedbi Dvorana Vatroslava Lisinskog biti premala da primi sve ljubitelje te vrste glazbe.
 
Eminentni pjevači sevdaha pjevat će bosanske, tradicionalne i gradske ljubavne pjesme: Haris Džinović, Merima Njegomir, Enes Begović, Esad Kovačević, Alma Subašić, Svjetlana Vidović, Zanin Berbić. Pjevače će pratiti vrhunski orkestar maestra Dinka Mujanovića.
 
Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pjesma. Riječ „bosanska“ zemljopisno određuje autohtonost sevdalinke, riječ „gradska“ urbanost, a riječ „ljubavna“ sadržajnu tematiku. Riječ sevdalinka nastala je od turske riječi „sevda“, što znači ljubav. U glazbenom pogledu sevdalinku odlikuje lagani, spori ili umjereni tempo i bogata harmonija, koji kod slušatelja stvaraju osjećaj melankolije. Svojom su strukturom sevdalinke veoma kompleksne, nabijene emocijama, a tradicionalno se izvode s dosta strasti uz jedan žičani instrument (saz) ili manji orkestar (harmonika, violina, gitara, flauta ili klarinet, kontrabas i doboš), i uz isključivo jedan vokal. Tekstovi sevdalinki su balade te je njihov sadržaj ljubav i strast ili ljubavni žal.
 
Zagrebačka publika 8. studenoga od 20 sati može čuti sljedeće pjesme: Žute dunje, Tebi, majko, misli lete, Emina, Ne klepeći nanulama, Čudna jada od Mostara grada, S one strane Plive, Lijepi li su mostarski dućani, Moj dilbere, Snijeg pade na behar na voće, Jutros mi je ruža procvjetala, Kad ja pođoh na Bembašu, Vino piju age Sarajlije i mnoge druge koje će zadržati u ugodnom sjećanju do sljedećega koncerta sevdalinki u Lisinskom.