Događanja

17.
listopada 2018.
Srijeda u 19:30 sati
Mala dvorana

ORKESTAR ANSAMBLA LADO
HRVATSKA TRADICIJSKA GLAZBALA I SASTAVI

Srijeda U 19:30
Mala dvorana
Organizator: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO
70 kn
Ulaznice
70,00 kn
Samostalni koncert Orkestra Ansambla LADO - Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi
 
Tradicijska glazba Hrvata po mnogočemu je vrlo složena, raznolika i bogata. Definiraju je stoljeća različitih kulturno-političkih utjecaja sa zapada i istoka, mondenih trendova dvorova i samoukih narodnih umjetnika, koji su svojim glazbenim umijećem ostavili trag u narodnoj umjetnosti kao neizbrisivom dijelu hrvatskog nacionalnog identiteta.
 
Tragom oživljavanja tog velikog dijela hrvatske narodne baštine koji se zove tradicijska glazba, Orkestar Lada će kroz ovaj program prikazati gotovo sva tradicijska glazbala koja su se koristila i još uvijek se aktivno sviraju u Hrvatskoj i šire, u krajevima gdje žive Hrvati.
 
ORKESTAR LADA sastavljen je od četrnaest glazbenika - multiinstrumentalista koji sviraju gotovo sva tradicijska glazbala koja postoje na ovim prostorima. U okviru jednog koncerta isti svirači bez problema prelaze iz gudačkog sastava s cimbalom (guci, pilari, jegeduši, mužikaši), inače uobičajenog u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u tamburaški sastav koji je karakterističan za sjeveroistočna nizinska područja. Pri tom je potrebno istaknuti da od nekoliko različitih sustava tambura, naši tamburaši sviraju onaj najstariji tzv. farkašev i najnoviji srijemski. Oba sustava vrlo se često kombiniraju s violinama i cimbalom.
 
Kod predstavljanja glazbene tradicije dijela jadranskog područja svirači se pojavljuju kao sastav mandolina, da bi se zatim pretvorili u bandiste - sastav svirača limenih puhačkih instrumenata iz sjeverozapadne Hrvatske. Glazbenici našeg orkestra sviraju i druga tradicijska glazbala. Tako su od aerofonih instrumenata zastupljene krčke sopele, istarske roženice, banijske svirale ciganjske, slavonske i baranjske gajde, podravske i bilogorske dude, istarske mišnjice, šurlice i vidalice, lički mih, dalmatinske i hercegovačke diple te različite dvojnice, diplice, jedinke, okarina i strančice. Uz već spomenute tambure, od kordofonih glazbala tu je i slavonska tambura samica, lička dangubica, kordunska kozarica i bosanska šargija. Lijericu, instrument koji je pratio ples u mnogim dijelovima južne i srednje Dalmacije, svira nekoliko glazbenika, kao i malu harmoniku triještinu ili botunjeru.
 
Orkestar sudjeluje na svim koncertima ansambla, plesnim i vokalno instrumentalnim, bilo kao pratnja pojedinim plesnim i vokalnim izvedbama, bilo svojim samostalnim glazbenim točkama. U proteklih deset godina Orkestar Lada održao je niz samostalnih cjelovečernjih koncerata s različitim programima te objavio tri nosača zvuka – „U društvu svirača“ vol. 1 i vol. 2 i „Polke i Drmeši“.