Događanja

22.
veljače 2016.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Mala dvorana

MLADI U LISINSKOM: TANJA RUŽDJAK i DANIJEL GAŠPAROVIĆ

Ponedjeljak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika
30 kn
Ulaznice
30,00 kn
Tanja Ruždjak (Zagreb, 1988.) magistrirala je u rujnu 2013. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Dunje Vejzović, a diplomirala je u razredu Martine Zadro u rujnu 2012. godine. Uspješno je nastupala u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Austrija, Slovenija, SAD, Irska, Australija, Nizozemska, Velika Britanija, Španjolska). Kao koncertna pjevačica izvodila je raznovrsna djela: Misa apostolica Geralda Wirtha (2009., 2010.), Missa brevis u B-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta (2004., 2013.), kantata Laudate pueri Dominum Georga Friedricha Händela (2013.). Također redovito nastupa izvodeći djela Mozarta, Schuberta, Brahmsa, Čajkovskog, Rimski-Korsakova, Rahmanjinova, Poulenca, Duparca, Villa-Lobosa, Dore Pejačević, Josipa Hatzea i mnogih drugih. Surađivala je s nekoliko renomiranih orkestara (orkestri Opere HNK-a u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, Hrvatski komorni orkestar, Komorni orkestar Požega, Zagrebačka filharmonija i drugi) i dirigenata (Berislav Šipuš, Zdravko Šljivac, Ivan Josip Skender, Alen Kopunović Legetin, Nada Matošević, Pavle Dešpalj, Leopold Hager, Nikša Bareza, Filip Pavišić, Ricardo Estrada). Dobitnica je druge nagrade na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Bruna Spiller u Crnoj Gori 2012., posebne nagrade na Vienna International Music Seminar Competition te nagrade Laureat na festivalu Allegro vivo u austrijskom gradu Hornu u kolovozu 2014. Surađivala je s poznatim domaćim i inozemnim umjetnicima (Martina Zadro, Simon Dešpalj, Gerhard Zeller, Silvano Zabeo, Paul Plummer, Eva Blahova, Mirella Freni, Dunja Vejzović, Jaume Aragall, Claudia Visca i drugi). Ostvarila je nekoliko uloga u opernim kućama i produkcijama; Tatjanu u Evgeniju Onjeginu Petra Iljiča Čajkovskog (Creske ljetne večeri i Dani Josipa Kašmana 2013. i 2014. godine), prvog paža u Lohengrinu Richarda Wagnera (dirigent: Nikša Bareza; redatelj: Kurt Josef Schildknecht, 2013. i 2014), Luciu u Luciji di Lammermoor Gaetana Donizettija (Operni studio u Barceloni Atempo, 2013., Španjolska), Mimì u La bohème Giacoma Puccinija (Opera HNK u Osijeku; dirigent: Filip Pavišić; redatelj: Petar Vujačić) te Kleopatru u Juliju Cezaru Georga Fridericha Händela (umjetnička organizacija SKOP; dirigent: Mauro Conti; redatelj: Nenad Glavan).
 
Danijel Gašparović (Zagreb, 1988.) diplomirao je u razredu Ljubomira Gašparovića, a magistrirao u razredu Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se u Pečuhu (Mađarska) u razredu Csabe Királya. Dobitnik je državnih, međunarodnih i dekanovih nagrada, a bio je i stipendist Grada Zagreba. Samostalno i kao komorni glazbenik nastupao je na Hvarskim ljetnim igrama, Vinkovačkim jesenima, u ciklusu Fortissimo possibile i glazbenom projektu Glazbena paleta u Zagrebu, na festivalima Nei Suoni dei Luoghi u Italiji, Musica Maxima i Svibanjskim glazbenim večerima u Šibeniku, Ohridskom letu i Esenskim glazbenim večerima u Makedoniji te na koncertima razmjene akademija u Ljubljani. Sudjelovao je u projektima poput 7u7za70, posvećenom životu i radu Dubravka Detonija, integralnim izvedbama Debussyjevih Preludija, koncertu u povodu dvadeset godina Zagrebačkih dječaka u Muzeju Mimari; aktivno nastupa u Hrvatskom društvu književnika te na otvorenjima Hrvatskih književnih večeri. Nastupio je i organizacijski sudjelovao na izložbi klavira nazvanoj Deset klavira u Muzeju za umjetnost i obrt 2012. godine, izvodeći djela Schuberta i Saint-Saënsa. Bio je voditelj ciklusa Virtuoso uz Krešimira Starčevića. Surađivao je s eminentnim orkestrima i dirigentima poput Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra pod vodstvom Zlatana Srzića, Zagrebačkim solistima pod vodstvom Roberta Lehrbaumera i drugih. Aktivno se usavršavao na seminarima poznatih umjetnika (Peter Eicher, Karl-Heinz Kämmerling, Eugen Indjic, Snežana Anastasova Čadikovska, Boris Romanov, Ruben Dalibaltayan). Sudjelovao je na brojnim televizijskim i radijskim snimanjima (Dobro jutro, Hrvatska, Zdravko Šljivac predstavlja, Maja, Svijet glazbe, Klasična noć zagrebačkih šišmiša, Od podija do podija, Od portreta do portreta i druge). Redovito nastupa s mladim umjetnicima poput sopranistice Tanje Ruždjak i baritona Matije Meića, kao i s Nikolom Kosom u klavirskom duu Kos-Gašparović. Profesor je klavira na Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku i voditelj umjetničke organizacije Christoforium.
 
Program:

FRANZ SCHUBERT

O glazbi, D. 547; op. 88, br. 4 (stihovi: Franz von Schober)
 
Pjev na vodi, D. 774; op. 72 (stihovi: Friedrich Leopold zu Stolberg Stolberg)
 
Vjera u proljeće, D. 686; op. 20, br. 2 (stihovi: Ludwig Uhland)
 
Uspavanka iz ciklusa Labuđi pjev, D. 957; br. 4 (stihovi: Ludwig Rellstab)
 
Ti si moj mir, D. 776; op. 59, br. 3 (stihovi: Friedrich Rückert)
 
Gretchen za vretenom, D. 118; op. 2 (stihovi: Johann Wolfgang von Goethe)
 
Poplava iz ciklusa Zimsko putovanje, D. 911; op. 89 (stihovi: Wilhelm Müller)
 
Noć i snovi, D. 827; op. 43, br. 2 (stihovi: Matthäus von Collin)
 
Uznemirena ljubav, D. 138; op. 5, br. 1 (stihovi: Johann Wolfgang von Goethe)
 
 
 
JOSIP HATZE:
 
Suzi (stihovi: Milan Begović)
 
Serenada (stihovi: Đuro Jakšić)
 
Lađa u noći (stihovi: Rikard Katalinić Jeretov)
 
Majka (stihovi: Hugo Badalić)
 
 
 
DORA PEJAČEVIĆ:
 
U lovu je mjesec na sunce, op. 23, br. 4 iz ciklusa Sedam pjesama (stihovi: Wilhelmina Wickenburg Almasy)
 
Zašto?, op. 13 (stihovi: Dora Pejačević)
 
Pjesma, op. 11 (stihovi: Paul Wilhelm)
 
Krik iz ciklusa Četiri pjesme, op. 30, br. 1 (stihovi: Anne Ritter)
 
Slatko, preslatko iz ciklusa Četiri pjesme, op. 30, br. 3 (stihovi: Anne Ritter)
Za skupni posjet (više od 15 ulaznica), te članovi HAK-a, članove MUO-a 20 % popusta. Za studente, umirovljenike, učenike, osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji, pretplatnike ciklusa Lisinski subotom i vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a, 50 % popusta. Učenici i studenti, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, dva sata prije početka koncerta mogu kupiti ulaznicu po cijeni od 10 kn.