Događanja

22.
listopada 2018.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Mala dvorana

MLADI U LISINSKOM & HDGU 2018./2019.:
TAJANA ŠKORIĆ, viola
DOMAGOJ GUŠĆIĆ, klavir

Ponedjeljak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
30 kn
Ulaznice
30,00 kn
TAJANA ŠKORIĆ, viola
DOMAGOJ GUŠĆIĆ, klavir
 
Program:
Boris Papandopulo: Sonata za violu i klavir
Franz Schubert: Sonata u a-molu za arpeggione i klavir, D.821
Carl Maria von Weber: Andante i Rondo Ungarese, op.35

Tajana Škorić (1994., Osijek) srednju glazbenu školu završila je u rodnom gradu u klasi prof. Tomislava Hühna. Magistrirala je violu u klasi prof. Milana Čunka na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom školovanja osvojila je redom prve nagrade na državnim natjecanjima HDGPP-a (2010., 2012., 2014., 2016.) u disciplini viola te u disciplini komorni sastavi (2011., 2014., 2015.). Na hrvatskom Natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, 2015., osvojila je treću nagradu s gudačkim kvartetom, a 2016. na istom natjecanju u kategoriji viola treću nagradu i nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. U sezoni 2013./2014. bila je članica European Union Youth Orchestra i nastupala pod ravnanjem mnogih dirigenata, među kojima su Krzysztof Urbanski i Vladimir Aškenazi. U Hrvatskoj je surađivala s brojnim ansamblima i orkestrima (Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačka filharmonija, Orkestar opere HNK-a Zagreb, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar). Tijekom školovanja usavršavala se na brojnim seminarima i majstorskim tečajevima kao solistica i kao komorna umjetnica (Maria Vermes, Bruno Giuranna, Eva Hühn, Sven Arne Tepl, Lise Berthaud, Guy Ben-Ziony, Hariolf Schlichtig, Quartet Belcea...).

Domagoj Gušćić (1982., Zagreb) diplomirao je glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi izv. prof. Đure Tikvice. Usavršavao se kod uglednih pijanista i pedagoga, među kojima su Eugen Indjic, Noel Flores, Boris Romanov, Irina Osipova, Zinaida Ignatijeva, Ivan Urvalov, Irina Katajeva i drugi. Tijekom i poslije studija osvaja vrijedne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji, Makedoniji i Rusiji. Kao solist surađivao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije, Zagrebačkim omladinskim komornim orkestrom i Komornim orkestrom Glazbene škole Pavla Markovca. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je u Austriji, SAD-u, Norveškoj, Rusiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj i Sloveniji te u sklopu brojnih domaćih ciklusa: Mladi u Lisinskom, Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj, Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu; ističu se recital s djelima Sergeja Rahmanjinova uz gostovanje sopranistice Ivane Krajine te nastup u sklopu projekta 24 sata Chopina. S violinisticom Tarom Horvat ostvario je zapažene nastupe u Hrvatskoj i Italiji, među ostalima na Međunarodnom festivalu Nei suoni dei luoghi, a od 2014. s violinisticom Andreom Nikolić te baritonom Matijom Meićem redoviti je gost Vareš Classic Festivala. Surađuje s komornim ansamblom WISE (Wien International Soloists Ensemble). Od 2012. predavač je na Međunarodnom festivalu za mlade pijaniste Hugo Staehle. Održao je predavanje i koncert u sklopu Međunarodne konferencije Transformacija obrazovanja i glazbena kultura: tradicija i sadašnjost u svibnju 2012. u Odessi (Ukrajina). Član je Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika (od 2008.), umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu (od 2012.) te orkestralni pijanist Simfonijskog orkestra HRT-a (od 2014.), s kojim je sudjelovao na koncertima u ciklusu Kanconijer te je snimao za potrebe emisije Maestro.

50% za učenike, studente, umirovljenike, osobe s invaliditetom uključujući i osobu u pratnji, vlasnike Kulturnog pokaza HGM-a i pretplatnike ciklusa Lisinski subotom. 20% za skupni posjet (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici jedan sat prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna ako je preostalo ulaznica.